De ce e indicat să ne curățăm și limba când ne spălăm pe dinți. Ce spune specialistul

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Luni, 27 februarie 2023, 15:40

Te speli pe dinți, dar omiți să aplici o igenă orală și la nivelul limbii? Nimic mai greșit, în acest mod poți scăpa de bacterii și de respirația urât mirositoare. Ba mai mult, și starea ta de spirit va fi alta.

Medicul stomatolog Sorina Stroene explică efectele pozitive pe care le are acest obicei, dar susține că nu trebuie să facem asta prea des. Iată care este motivul! 

Bateriile se înmulțesc dacă nu avem un ritual corect de curățare

„Cavitatea orală este unul dintre locurile cu cele mai multe bacterii din întreg organismul. Unele dintre ele își găsesc „refugiul” pe suprafața dinților, mai ales atunci când există relief retentiv (obturații debordante, lucrări neadaptate corect, carii netratat etc.), fie pe gingii, atunci când ele sunt inflamate și cresc în volum, dar foarte des și pe limbă. Din cauza morfologiei cu papile gustative, acest relief în sine determină cu ușurință stocarea bacteriilor.

Acestea, dacă nu sunt curățate, vor continua să colonizeze și să se înmulțească. Tocmai de aceea este important să avem un ritual corect de curățare a dinților zi de zi, să folosim periuța și dușul bucal”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe. 

De ce e necesar să ne curățăm și limba când ne spălăm pe dinți

Are nevoie limba de o igienă în mod particular? „Răspunsul meu este da, este benefic să o curățăm periodic, mai ales dacă avem de-a face cu depozite consistente de placă bacteriană și acel aspect de limbă încărcată”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Apelăm la periuță de dinți sau la alte dispozitive? 

Pentru curățarea eficientă a limbii există o serie de dispozitive care asigură un nivel foarte bun de igienă, asta în comparație cu simpla utilizare a periuței dentare. “Nu este bine însă nici să abuzăm de acest obicei sau de forță la efectuarea curățării, pentru că mugurii sau papilele gustative se pot desensibiliza, diminuând din senzațiile gustative resimțite”, adaugă specialistul.

Curățarea limbii reduce respirația urât mirositoare

Acest proces ne poate scăpa de respirația urât mirositoare în timp. “La persoanele care au această problemă, ea se va diminua considerabil odată cu integrarea în rutină a obiceiului de curățare a limbii. Există și un studiu realizat în 2022 și publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătății Publice, care demonstrează reducerea gradului de respirație urât mirositoare prin curățarea limbii”, mai spune Dr. Sorina Stroe. 

Vom avea o senzație de prospețime

Curățarea limbii și ritualul zilnic de periaj îndepărtează eficient bacteriile și resturile alimentare din cavitatea orală, lăsându-ne o senzație plăcută de prospețime. “În cadrul unui studiu, efectuat pe 18 participanți pe o perioadă de două săptămâni, realizat în 2017 de Journal of Periodontal Research, cercetătorii au evaluat efectele curățării limbii. Participanții au raportat o senzație mai mare de curățenie decât atunci când nu utilizau dispozitive de curățare a limbii”, mai spune medicul stomatolog.

Putem scăpa de pelicula inestetică de pe suprafața limbii

Unii dintre noi dezvoltă un fel de peliculă albă, galbenă sau maronie pe suprafața limbii din cauza excesului de resturi alimentare. Acum, această problemă ar putea dispărea.

 “Curățarea limbii poate reduce această peliculă conform mai multor studii de specialitate publicate în International Journal of Dental Hygiene. Dacă totuși problemele persistă, este recomandat să vorbiți cu medicul care vă poate recomanda un tratament”.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter