De ce avem nevoie de vitamine în funcție de sex

De Laura Davidescu, pe
În nutriție, ca și în medicină, se vorbește din ce în ce mai mult de personalizare, spune dr Corina Zugravu, medic specialist în nutriție. Un prim pas spre o reprezintă utilizarea suplimentelor nutritive în funcție de nevoile fiziologice diferite ale bărbaților și femeilor. Deci da, avem nevoie de vitamine în funcție de sex. Iată de ce!

Ești curios ce necesar de minerale și vitamine recomandă Ministerul Sănătății? Dacă vei accesa o bază de date cu recomandări oficiale, cum sunt cele ale ale Institutului de Sănătate american (NIH), vei vedea că există unele substanțe pentru care recomandările diferă în funcție de statusul fiziologic de exemplu, femeile fertile sau celor în perioada premenopauzei li se recomandă doze duble de fier din cauza pierderilor menstruale.

Deci decizia unor producători de suplimente alimentare cu conținut de vitamine și minerale în formule și doze diferite, în funcție de sexul căruia se adresează, este binevenită.

exemple vitamine pentru femei

Iată câteva exemple de complexe de vitamine și minerale formulate special pentru genul feminin.

Întrebarea este dacă putem sau nu obține necesarul zilnic de nutrienți fără să apelăm la suplimente. Dr Corina Zugravu spune că am putea face acest lucru doar mâncând cantități foarte mari de alimente, ceea ce reprezintă un inconvenient – dacă nu ești pietrar, tăietor de lemne, sportiv de anduranță sau o altă persoană cu nevoi calorice foarte ridicate. Altfel, în cazul unei persoane normale, cu o dietă care aduce 1500-2000 kcal/zi, riscul de a nu acoperi necesarul zilnic de vitamine și minerale esențiale este destul de ridicat. “E important să avem un regim alimentar sănătos și echilibrat, pentru a beneficia de toți nutrienții esențiali. Dar, cum puțin dintre noi reușesc să atingă acest nivel, administrarea de suplimente și minerale poate reduce probabilitatea apariției carențelor alimentare, îmbunătățind statusul nutrițional”, a declarat conf. univ. dr Corina Zugravu, medic primar Igiena Alimentației și Nutriție.

De câte alimente ai nevoie pentru a-ți face plinul de vitamine?

Pentru vitamina A, ar trebui să mâncăm 5 kg de portocale pentru a atinge 100% din doza zilnică recomandată.

Pentru vitamina B12, am avea nevoie de 1 litru de iaurt cu conținut mare de grăsime pentru a ajunge la 100% din doza zilnică recomandată.

Pentru vitamina D, am avea nevoie de șase ouă zilnic pentru a atinge nivelul de 100% din doza zilnică recomandată.

De altfel, carența de vitamina D este una dintre cele mai întâlnite în ultima vreme printre europenii din centrul și nordul continentului și nici românii nu fac excepție.

Supliment simplu sau polivitamine?

O altă problemă care se pune este dacă ar trebui să luăm un supliment cu unul sau două substanțe active sau o combinație de zece sau chiar mai multe substanțe? Specialista în nutriție spune că, pentru persoanele care nu au o carență evidentă dintr-o substanță anume, e recomandabil să folosim o formulă combinată, deoarece cantitatea din fiecare substanță este atent studiată pentru a nu crea dezechilibre sau interacțiuni nedorite cu alte vitamine, minerale, suplimente, medicamente sau alimente.

Cât timp trebuie să luăm vitamine?

În privința duratei pe care se recomandă administrarea unui supliment de minerale și vitamine, cuvântul de ordine este moderația și, mai ales, individualizarea duratei de administrare în funcție de nevoile fiecăruia în parte. De aceea, chiar dacă se vând fără rețetă, e recomandabil să nu iei suplimente alimentare fără să te sfătuiești cu medicul de familie sau cu un nutriționist.

exemple vitamine pentru barbati

Nu doar femeile au nevoi specifice de vitamine și minerale, ci și bărbații. Iată câteva produse care le sunt adresate!

Mențiunile de sănătate de pe suplimente

Acestea sunt foarte importante și, cel puțin la suplimentele comercializate legal, notificate la Ministerul Sănătății, fac parte dintre mențiunile aprobate de EFSA (Autoritatea Europeană a Siguranței Alimentului).

Pe suplimentele destinate cu predilecție femeilor e de așteptat să găsești mențiuni legate de activitatea hormonală, sănătatea oaselor, sănătatea pielii, părului și unghiilor.

Cele destinate bărbaților se axează adesea pe efecte ajutătoare în privința funcționării musculaturii, a nivelului energetic sau imunității generale.

Pe lângă mențiunile legate de acțiunea suplimentelor, nu uitați să verificați că suplimentul pe care l-ați ales conține date legate de ingrediente, mod de utilizare, precauții, dată de expirare, condiții de păstrare, producător sau distribuitor, doză etc.

Sursa foto: Shutterstock, site-urile producătorilor

S-ar putea să te intereseze și:

A apărut un gadget care îți arată nivelul de vitamine din corp

Cele mai importante vitamine pentru femei

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter