De ce apar varicele şi cum scapi de ele?

De Unica.ro, pe

Chiar şi la 20 de ani poţi suferi de varice. Îmbunătăţeşte-ţi circulaţia sângelui făcând zilnic câte 20 de minute de mişcare.
Durerile de la prea mult stat în picioare şi aspectul modificat al venelor sunt semnale de alarmă pentru fiecare femeie.

Dacă ai varice, e timpul să iei măsuri!

Varicele sunt acele dilataţii patologice şi permanente ale venelor superficiale. Ele au culoarea albăstruie şi se dezvoltă în urma unei insuficienţe venoase. În general, sunt localizate la nivelul membrelor inferioare, la gambe şi coapse şi sunt de două feluri: varice primare, care se dezvoltă în absenţa unei afecţiuni favorizante şi care, de cele mai multe ori, au o componentă genetică şi varice secundare, care apar de obicei în urma unei tromboze venoase şi care se pot diminua brusc  imediat după îndepărtarea cauzei care a dus la apariţia lor.

În cazul în care varicele sunt situate superficial, venele devin vizibile şi îţi dau o stare de oboseală şi de durere. De obicei, o persoană suferă fie de varice primare, fie de varice secundare, mai rar înregistrându-se cazuri în care ambele tipuri se întâlnesc. Te poţi feri de varice evitând statul prelungit în picioare.

De ce ai varice?

Apariţia varicelor este determinată de producerea unui defect în structura valvelor sau de lipsa parţială a acestora, fapt care conduce la modificarea direcţiei de circulaţie a sângelui. Cele mai cunoscute cauze care favorizează şi agravează apariţia varicelor sunt ortostatismul prelungit (statul în picioare) şi obezitatea.

Chiar şi unele profesii (cea de stomatolog, vânzător, profesor etc.), care presupun statul în picioare, pot duce la apariţia varicelor. Primele semne ale bolii apar de obicei la vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani şi sunt întâlnite mai ales în rândul femeilor.

Simptomele varicelor

Totul începe cu o senzaţie neplăcută la nivelul gambei care se caracterizează prin amorţeli şi  o puternică stare de greutate, arsuri, furnicături sau dureri sub formă de crampe. Simptomele apar de obicei după ce ai stat foarte mult în picioare sau după ce ai făcut un efort intens. Ele dispar destul de repede dacă te întinzi puţin în pat şi îţi ţii picioarele uşor ridicate.

Cum se tratează varicele

Atunci când te confrunţi cu simptomele enumerate mai sus, e bine să consulţi cât mai repede medicul flebolog, care îţi va recomanda un tratament sau, în cazul în care boala s-a agravat, va apela la intervenţia chirurgicală.

Aceasta este cea mai folosită metodă de îndepărtare a varicelor, alături de scleroterapie (injectarea unei soluţii cu ajutorul unui ac direct în venă). Dacă ţi-e frică însă de o intervenţie chirurgicală, poţi apela la un tratament medicamentos, deşi nu îţi este garantată vindecarea totală.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter