Cum te fereşti de reumatism

De Unica.ro, pe

Deşi afectează 85% din persoanele în vârstă, reumatismul nu poate fi numit o boală a bătrâneţii. Atât vârstnicii, cât şi tinerii pot face reumatism dacă nu se protejează suficient.
Bolnavii de reumatism au cel mai mult de suferit de pe urma schimbărilor de temperatură şi umiditate. Frigul şi umezeala le pun articulaţiile la încercare şi îi fac să sufere. În acest caz, metodele naturiste pot fi de mare folos.

Boala articulaţiilor

Reumatismul este o boală care afectează articulaţiile, provocând dureri, inflamaţii şi scăzând mobilitatea acestora. Termenul de reu-matism e destul de vag şi este folosit pentru a denumi un grup larg de afecţiuni acute sau cronice prin care sunt atacate articulaţiile. Reumatismul influenţează şi funcţionarea glandelor endocrine, cum sunt glandele suprarenale sau tiroida. Principala cauză a apariţiei lui o reprezintă insuficienţa circulaţiei sângelui în zona articulaţiilor.

O altă cauză destul de importantă este prezenţa în organism a unor bacterii şi un sistem imunitar slăbit. Vârsta, sexul, obezitatea, suprasolicitarea fizică şi predispoziţiile genetice pot creşte factorii de risc pentru apariţia reumatismului. Munca în exces afectează articulaţiile, la fel ca şi sporturile de performanţă. Depăşirea vârstei de 40 de ani marchează o creştere a pericolului de a face reumatism, dar şi depăşirea cu mult a greutăţii normale. Cei care au avut în familie persoane care au suferit la reumatism, sunt mai predispuşi de a suferi şi ei de această boală.

Vitaminele C, D şi E asigură sănătatea articulaţiilor, cartilajelor şi tendoanelor. De aceea, o alimentaţie bogată în aceste vitamine poate preveni boala, dar poate fi benefică şi în reducerea inflamaţiile.

Alimentaţia e foarte importantă

Se spune că reumaticii trebuie să ţină dietă şi, într-adevăr, ei au nevoie de un anumit tip de alimentaţie pentru a le fi bine. Este recomandată o alimentaţie bogată în fibre şi săracă în grăsimi. Consumă lapte, urzici, varză, smochine, seminţe de floarea soarelui, cartofi, varză, orez, grâu, porumb, mei, fasole, conopidă, cereale, untură de peşte, ceapă, zarzavaturi, legume crude şi sucuri naturale. Evită mâncărurile grase, iaurtul, smântâna, fructele, carnea, dovleacul, ciupercile, oţetul, alimentele prăjite, uleiul, nucile, mâncă-rurile grele şi băuturile alcoolice.

Ce este artroza

Artroza este o afecţiune articulară de origine mecanică ce se manifestă prin leziuni ale articulaţiilor, mai ales după vârsta de 60 de ani. Boala este de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Zonele cele mai afectate sunt genunchii, şoldurile şi coloana vertebrală. Durerea apare după orice efort susţinut şi dispare în perioada de relaxare. Dimineaţa se face resimţită pentru câteva minute pe fondul înţepenirii articulaţiilor. Durerea poate fi uşurată de analgezice, însă cea mai bună metodă este relaxarea.

Fierbe o linguriţă de coada calului în 250 ml apă timp de 15 minute şi bea de trei ori pe zi, între mese.

Şi rădăcina de ştevie are efecte benefice. Toarnă peste o linguriţă de rădăcină de ştevie mărunţită un pahar şi jumătate de apă şi las-o să fiarbă 15 minute. Ia câte două linguri, de două ori pe zi, înainte de masă. Şi ceaiul de frasin este recomandat. Pune două linguriţe de frunze sau flori de frasin în 500 ml apă clocotită şi lasă-le pentru jumătate de oră. Se bea câte jumătate de cană de ceai înainte de masă.

Cum te tratezi

Compresele calde şi reci pot fi de mare folos. Pune comprese reci pe zona dureroasă 10 minute, de mai multe ori pe zi. După cedarea durerii, foloseşte comprese calde, tot timp de 10 minute, pentru a relaxa muşchii. Fă cât mai des băi fierbinţi şi băi cu abur, împreună cu exerciţii fizice mai uşoare. Împotriva inflamaţiilor acţionează compresele cu rădăcină de hrean dată pe răzătoare.

Protejează articulaţiile

â–º Repausul fizic e cea mai eficace metodă de protejare.
â–º Nu fă mişcări bruşte.
â–º Nu căra greutăţi prea mari într-o mână.
â–º Evită efortul prelungit.
â–º Fă sporturi care nu uzează articulaţiile: înot, mersul pe bicicletă,
mersul pe jos.
â–º Evită umezeala şi frigul.
Bea ceaiuri
Fierbe o linguriţă de coada calului în 250 ml apă timp de 15 minute şi bea de trei ori pe zi, între mese. Şi rădăcina de ştevie are efecte benefice. Toarnă peste o
linguriţă de rădăcină de ştevie mărunţită un pahar şi jumătate de apă şi las-o să fiarbă 15 minute. Bea câte două linguri, din acest ceai,
de două ori pe zi, înainte de masă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter