Ioana Ginghină te învaţă cum se prepară „ghee”, untul purificat. La ce este bun

De Geo Berciu, pe

Ghee, cunoscut de europeni sub denumirea unt clarificat sau purificat este un produs atât alimentar cât si terapeutic, fiind un ingredient nelipsit al medicinei tradiţionale indiene ayurveda.

„Prepararea unui ghee este simplă, dar cere puţin timp şi atenţie, însă se conservă mult timp, deci puteţi pregăti din timp o cantitate mare. Se iau 500g de unt cât mai natural posibil, se taie în bucăţi mici. Se spală cu apă rece până când depunerile de protide sunt eliminate şi apa rămâne limpede. Se pun toate bucăţile într-o cratiţă şi se pune la foc potrivit până se topeşte şi la suprafaţă se formează o spumă.
Ioana Ginghină te învaţă cum se prepară "ghee", untul purificat. La ce este bun

Apoi se scade temperatura, adică se dă focul la mic şi fără să-l mai acoperiţi îl lasaţi să fiarbă până se evaporă toată apa şi până luaţi toată spuma care mai rezultă în urma fierberii.Nu trebuie lăsat mai mult căci se arde şi asta nu e bine. Untul topit trebuie să aibă culoarea galben-auriu şi nu maroniu. Pentru 500 grame timpul variază între 30-60 minute. Depinde mult de focul la care este pus la topit.
Ioana Ginghină te învaţă cum se prepară "ghee", untul purificat. La ce este bun

Eu fac ghee acasă şi îl pun apoi într-un castron de sticlă acoperit şi îl ţin într-o cămară răcoroasă, nu la frigider”, a dezvăluit Ioana Ginghină pe blogul personal.
Ioana Ginghină te învaţă cum se prepară "ghee", untul purificat. La ce este bun

La ce este bun ghee?

Consumul regulat de ghee duce la lubrefierea mucoaselor şi a pielii, creşte strălucirea părului, unghiilor şi pielii. De altfel, se spune despre untul purificat, în tradiţia indiană, că este elixirul vieţii şi că poate să refacă tinereţea.
Ioana Ginghină te învaţă cum se prepară "ghee", untul purificat. La ce este bun

Iată doar câ­teva dintre motivele pentru ca­re ar trebui să includem în ali­men­ta­ţia noastră untul clarificat sau ghee: este sănătos şi hrănitor; este un excelent stimulator al a­pe­­titului şi dă un gust deosebit ali­men­telor care sunt preparate cu el; ajută digestia, deoarece sti­mu­­lează secreţia sucurilor gas­tri­ce; sti­mulează inteligenţa şi me­­mo­ria; consumat cu lapte cald, eli­mină constipaţia; asociat cu di­fe­rite plante medicinale, un­tul cla­rificat conduce proprietăţile lor terapeutice către ţesuturi.
(Sursa foto: Youtube, Facebook)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter