Cum scapi de viciile alimentare

De Erika Chivu, pe

Dacă sărbătorile de iarnă ţi-au lăsat câteva kilograme în plus ca amintire, înseamnă că în săptămâna care a trecut ai mâncat nu de foame, ci de plăcere. Este o capcană în care cad mulţi dintre…
… noi, iar mâncarea a depăşit demult statutul de hrană, devenind o adevărată plăcere, care se poate transforma rapid într-un viciu.

Iată care sunt cele mai frecvente vicii alimentare şi cum poţi scăpa de ele.

Ciocolata

Auzim peste tot că ciocolata e sănătoasă, că are efect antioxidant, că previne depresiile, deci considerăm că avem voie să mâncăm oricât. Poate că, într-adevar, este sănătoasă, dar nu trebuie să uităm că o tabletă mare de ciocolată poate avea tot atâtea calorii, dacă nu chiar mai multe, ca şi masa ta de prânz. Iar un aliment care favorizează îngrăşarea numai sănătos nu este.

Ca să nu transformi această plăcere într-un viciu, cumpără-ţi tablete cât mai mici şi uită-te mereu pe etichetă. Când vezi numărul de calorii, îţi dai seama cât de periculoasă este ciocolata pentru siluetă.

Super-porţiile

Fie că mănânci la restaurant, acasă sau la prieteni, farfuria este aproape întotdeauna, mai plină decât ar trebui. Ca să nu mai spunem că nu ne mulţumim cu un singur fel de mâncare. De fapt, ai fi uimită să descoperi cât de puţină mâncare îţi trebuie cu adevărat.

Iar industria alimentară nu face decât să alimenteze pasiunea noastră pentru super-porţii: două batoane de ciocolată într-un singur ambalaj, sticle de doi litri şi jumătate, găletuşe de iaurt, pâine-vagon, etc. E inutil să te gândeşti că un borcan de iaurt cu fructe conţine trei sau patru porţii. Cu siguranţă vei mânca totul dintr-o dată. Ca să nu cazi în capcana super-porţiilor, mănâncă încet, mestecând bine fiecare bucăţică şi opreşte-te atunci când a dispărut senzaţia de foame. Dacă ştii că nu te poţi opri din mâncat, cumpără exact atât cât ai nevoie sau împarte mâncarea ta cu o prietenă.  

Gustările

Gustările sunt indicate pentru că îţi dau energie şi te ajută să mănânci mai puţin la următoarea masă. Dar nu toate gustările sunt egale. Când simţim că ni se face foame ne gândim imediat la ceva dulce: o ciocolată, un corn cu cremă, un produs de patiserie plus un suc. Aşa se face că o gustare depăşeşte cu mult numărul de calorii al unei mese.

Ca să nu faci această greşeală, asigură-te că ai mereu la îndemână un aliment sănătos pe care să-l consumi când şi se face foame: iaurt, nuci sau migdale, legume sau, şi mai bine, fructe care îţi satisfac şi pofta de dulce.

Alcoolul

Alcoolul poate fi un viciu chiar dacă nu eşti alcoolic. Te ajută să te relaxezi, alungă inhibiţiile, uneori chiar îţi taie foamea. Nu e de mirare că face parte din ritualul zilnic al multor femei. Mai ales că unele băuturi sunt chiar lăudate pentru beneficiile lor asupra sănătăţii. Problema este că alcoolul are şi el calorii, ba chiar foarte multe uneori. Un gram de alcool pur are 7 calorii. Daca bei lichior sau alte băuturi dulci, numărul lor creşte considerabil.

Dacă vrei să scapi de cele câteva sute de calorii pe care ţi le aduce o porţie de alcool, găseşte alte băuturi care să aibă aceleaşi efecte. Ca să te relaxezi seara, poţi bea un ceai, de exemplu.

Mâncatul de plictiseală

Mâncarea este, pentru mulţi dintre noi, o modalitate de a umple un gol, aşa că plictiseala şi singurătatea sunt mai puternice chiar decât foamea.

Ca să eviţi mâncatul de plictiseală găseşte-ţi alte activităţi care să-ţi umple timpul liber: sună o prietenă, ieşi la o plimbare, dedică-te unui hobby.

Foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter