Mituri și adevăruri despre alimentație – cu nutriționistul vedetelor, Gianluca Mech

De Dana-Ruxandra Panghe, pe

Am stat de vorbă cu nutriționistul vedetelor, Gianluca Mech, despre mituri și adevăruri în alimentație. L-am întrebat dacă metabolismul se schimbă cu adevărat după o anumită vârstă, dacă este foarte important să ne hidratăm cu mulți litri de apă zilnic, cât de des putem trișa cu… junk food la prânz sau cină și cum putem folosi suplimentele nutritive în favoarea noastră, pentru a ne completa anumite vitamine care poate ne lipsesc din organism. Am avut la dispoziție 20 de minute cu Gianluca Mech, însă în final m-am bucurat să am peste 30 de minute de material audio consistent, plin de sfaturi bune de nutriție și mituri demontate sau… confirmate. Citește ce l-am întrebat!

Ce înseamnă să ai o nutriție sănătoasă?

Suntem ce mâncăm, dar totodată trebuie să fim conștienți de mâncarea pe care o alegem pentru noi. Cred că trăim vremuri unde nutriția din ziua de azi are nevoie de mai mult studiu decât avea pe vremea bunicilor noștri, pentru că alimentele sunt mult mai variate azi și foarte diferite. În plus, trebuie să învățăm diferența dintre mâncarea de care avem nevoie musai – pentru creierul nostru, pentru sănătate –, și cea pe care o putem consuma doar uneori, și anume acele alimente pentru confortul nostru emoțional. Că doar nu putem mânca doar dulciuri, nu?

Dieta cu orez: Cum se ține și care sunt beneficiile dietei cu orez brun

De câte ori putem… trișa cu mâncare slabă în nutrienți?

Eu nu pot spune cât de des, dar să știm că efectele negative nu se văd imediat, ci în timp. Nu ne va veni rău într-o seară după ce am mâncat ceva slab nutritiv, dar în timp, poate că vom avea probleme cu nivelul crescut al glicemiei, al colesterolului, poate apărea un tip de diabet sau diverse tipuri de inflamații în corp. Mai rău, în contextul actual cauzat de covid, probleme de sănătate pot fi și mai delicate.

Mituri și adevăruri despre alimentație - cu nutriționistul vedetelor, Gianluca Mech
Gianluca Mech, nutritionistul vedetelor

Ce vor oamenii – să slăbească sau să învețe să mănânce sănătos?

Oamenii cer ajutorul unui specialist în nutriție din motive estetice: „Vreau să arăt bine!”. Este ideal să fii împăcat cu tine și cu corpul tău, indiferent de greutatea pe care o ai. Emoțional ești împlinit și la asta lucrăm cu toții, nu? Însă atenție: dacă greutatea atinge pragul obezității sau limita sub-greutății, recomand să ne gândim un pic și la sănătate. Trebuie să ne judecăm frumusețea și din prisma sănătății, nu doar în raport cu standardele de frumusețe impuse în ziua de azi.

Metabolismul nostru se schimbă – mit sau realitate?

Probabil că se schimbă. Metabolismul încetinit este ceva bun! Nu trebuie să avem un metabolism rapid. În ziua de azi avem la îndemână un aport mare de calorii, riscul este însă ne umplem stomacul doar pe jumătate, deși noi consumăm multe calorii – goale ca aport nutritiv. Deci trucul este să mâncăm întâi calorii bune, și abia apoi să ne orientăm către comfort food. Consumăm legume, pentru că au fibre, apoi leguminoase, cereale integrale, carbohidrați, un pic de pește și carne, dacă vrem. Și ok, un desert! Mâncarea pentru confortul emoțional nu trebuie să fie junk food! Putem alege un snack calitativ nutritiv, un vin bun, o prăjitură preparată sănătos.

Apa de orez pentru păr mai sănătos și mai bogat

Suplimentele nutritive sunt foarte populare. Avem nevoie de sfatul unui nutriționist sau medic pentru a le alege pe cele potrivite pentru noi?

Suplimentele nutritive există pentru a-ți completa stilul alimentar. Le iei pentru a avea și mai multă grijă de tine și da, apelează la un specialist înainte de a le lua. Suplimentele nu sunt medicamente homeopatice. Dar uite, de exemplu, pe site-ul meu avem o echipă de medici care stă la dispoziția vizitatorului, pe un chat, și care răspunde la orice întrebare – fără costuri sau fără obligația de a cumpăra ceva de pe site. Suntem o echipă care lucrează cu dieta fito-ketogenică.

Trebuie să bem multă apă zilnic – mit sau realitate?

Depinde de temperaturile de afară! (râde). Dar mai bine suntem atenți la calitatea apei pe care o bem, decât la câtă bem. Însă da, în general bem prea puțină apă, în favoarea cafeinei din cafea sau din ceaiuri. Apoi, retenția de apă este o problemă la multe persoane, consumul unui exces de sare prezentă în multe alimente. Putem astfel să începem o detoxifiere a organismului cu suplimente create din ierburi, fiecare cu proprietățile lor și putem ține un protocol de câte 40 de zile, timp de două ori pe an. Ca un fel de post înainte de marile sărbători anuale.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter