Cum să combați depresia de sărbători. Sfatul psihologului Cristian Andrei: „Să ne uităm la aspectele calitative. Ele nu costă”

De Mihaela Uretu, pe Ultimul update Vineri, 09 decembrie 2022, 19:19

Sărbătorile ar trebui să fie un prilej de bucurie, dar, în timp ce unii trăiesc din plin bucuria acestei perioade, alții experimenteaza stări total diferite. Doctorul Cristian Andrei explică de ce unele persoane ajung să sufere de depresie în perioada sărbătorilor.

Depresia poate apărea în orice moment al anului, însă anxietatea și stresul și anxietatea din lunile noiembrie și decembrie îi pot face chiar și pe cei obișnuiți să experimenteze singurătatea să simtă o lipsă de împlinire. Potrivit specialiștilor, acesta nu este un fenomen rar și nici neobișnuit.

Ce este depresia de sărbători și cum o poți combate

Deși ar trebuie să fie poate cea mai frumoasă perioadă din an, pentru unii oameni domină sentimentele de tristețe, de singurătate, de anxietate și de depresie acută. Chiar și cei care iubesc sărbătorile pot experimenta perioade depresive, iar cei care au mai suferit în trecut de depresie sunt predispuși să sufere din nou.

Psihologul Cristian Andrei este de părere că sărbătorile ar trebui să fie despre calitate și nu despre cantitate. Invitat în emisiunea „Vorbește Lumea”, acesta a spus că în perioada Crăciunului este foarte important să ne gândim la cei din jur, și nu la propria persoană.

„Oamenii pun foarte mare accent pe foarte multe aspecte cantitative. Și noi trebuie să reținem lucrul acesta. Crăciunul nu trebuie să aibă nici un aspect cantitativ. Nu contează cât. Contează ce, cu cine, cum. Acestea sunt întrebările care îți dau răspunsul calitativ. Cu cine? Cu familia! În baza criteriului calitativ, tu de Crăciun nu trebuie să te gândești la tine, la ce ai, ci la ce poți să dăruiești altcuiva. Crăciunul este de dat, nu de luat!”, a declarat Cristian Andrei la „Vorbește Lumea”.

Psihologul Cristian Andrei: „Oamenii singuri sunt mai vulnerabili”

Potrivit psihologul, creierul omului are tendința de a mișca focusul pe ceea ce lipsește și nu pe ceea ce este cu adevărat important. Unii dintre cei mai vulnerabili în această perioadă sunt cei care au pierdut pe cineva drag.

„Sunt vulnerabili oamenii singuri pentru că aceasta este o perioadă de comuniune. Alți oameni vulnerabili sunt cei care se așteaptă la mult. Mesajul meu în preajma acestor sărbători este să ne uităm la aspectele calitative, pentru că ele nu costă.

Tot ceea ce nu necesită bani ca și criteriu, va fi bucurie de Crăciun și nu ne va dezamăgi. Iar pentru cei care au pierdut pe cineva drag, să facem Crăciunul în stilul în care și-l dorea persoana respectivă”, a mai declarat Cristian Andrei la Pro TV.

Alimentația și depresia de sărbători

Oamenii care suferă de depresie au tendința de a mânca în exces. Alimentație sănătoasă este importantă atât pentru sănătatea corpului, cât și pentru un fizic de invidiat. Este important ca în această perioadă să se consume pește gras, precum macrou sau somon, dar şi brânză sau carne de curcan. Acestea conţin triptofan, o substanţă necesară creierului pentru a produce serotonina, care este hormonul fericirii și care lipseşte la persoanele cu depresie. Deși sunt un pericol pentru siluetă, dulciurile şi carbohidraţii sunt printre alimentele care îmbunătăţesc starea psihică.

Sursa Foto: Captură Youtube – „Vorbește Lumea”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter