Cum deosebești gripa de răceală?

De Laura Davidescu, pe Ultimul update Miercuri, 15 ianuarie 2020, 11:23
Gripa și răceala sau guturaiul, două dintre cele mai întâlnite boli în sezonul rece, au multe în comun. Totuși există semne și simptome care te pot ajuta să faci diferența și, în cazul în care ai gripă, să te tratezi cu mare grijă.

Ambele boli, atât gripa, cât și ceea ce numim în mod popular răceală, sunt provocate de virusuri transmise pe cale aeriană, de cele mai multe ori de la om la om. Și ambele te pot face să te simți mizerabil. Dar ce ce e important să încercăm să facem deosebirea dintre ele? Pentru că gripa poate fi foarte gravă, în unele cazuri ducând chiar la deces. Iar tratament care să distrugă virusul nu există!

Simptome de gripă și răceală

Cele mai întâlnit sunt secrețiile nazale, strănutul, tusea, durerile în gât, durerile musculare, amețeala, febra, frisoanele și transpirațiile. Iată ce particularități are fiecare dintre acestea

Secrețiile nazale – sunt frecvente la răceală, dar rare în cazul celor mai multe tipuri de gripă. Nu și în cazul gripei din iarna 2017, provocată în principal de virusul  A(H1N1), care pare să se manifeste adesea și prin acest simptom.

Strănutul – la fel ca în cazul secrețiilor nazale, este un simptom prezent mai ales în cazul răcelii și mai rar apărut la cei care au gripă.

Tusea – apare la ambele tipuri de infecție respiratorie, doar că în cazul răcelii tusea este productivă, cu expectorație, pe când la gripă tusea nu este productivă niciodată, ci doar tuse uscată, iritativă.

Durerile în gât – apar la majoritatea răcelilor, pe când la gripă sunt un simptom rar.

Durerile musculare și cele de cap – pot fi prezente la răceală și au intensitate moderată. În cazul gripei, durerile sunt prezente și intense, afectând tot organismul. Durerea de cap, în special, este importantă.

Amețeala – nu este un simptom specific răcelii, dar bolnavii de gripă se plâng frecvent de ea.

Febra – adulții răciți nu fac febră sau manifestă acest semn foarte rar. În cazul gripei, febra este prezentă întotdeauna și este mare, cu debut brusc.

Frisoanele și transpirația abundentă – de cele mai multe ori însoțesc febra, deci vor lipsi la răceală, fiind prezente în schimb la gripă.

Un alt lucru care deosebește cele două tipuri de viroze este modul în care apar semnele și simptomele. Dacă în cazul răcelilor, manifestările se instalează treptat, în două-trei zile, la gripă debutul simptomelor este brusc, acut, boala instalându-se în câteva ore.

Ar mai fi de menționat că răceala apare cu preponderență în anotimpul rece, pe când virusul gripal se poate manifesta în orice perioadă a anului, inclusiv în plină vară. Gripa este, de multe ori, mult mai serioasă și mai greu de suportat decât o răceală, iar în cazul copiilor și al bătrânilor poate duce la complicații precum pneumonia, sau agravări ale unor boli cronice, care să necesite spitalizare.

Din păcate, diagnosticul de certitudine pentru gripă durează zile întregi, chiar și mai mult de o săptămână, și nu este o analiză de rutină pentru orice bolnav, așa că tratamentul trebuie făcut simptomatic, de la primele semne de boală, cu antitermice, antiinflamatorii, antitusive etc.

  • Vezi și: Simptome gripa – cum se manifestă, cât durează și cum tratăm gripa

Ce putem face pentru a ne proteja de gripă?

Conform recomandărilor specialiștilor de la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, cel mai important lucru este să evităm contactul cu persoanele bolnave.

  • În cazul în care sunteți deja bolnav, păstrați distanța față de alte persoane pentru a nu le îmbolnăvi și pe ele. Evitați să mergeți la serviciu sau la școală și chiar să ieșiți din casă, pentru a reduce riscul de a contamina alte persoane.
  • Evitați aglomerațiile și mulțimile, precum și mijloacele de transport în perioada în care este epidemie.
  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun.
  • Curățați suprafețele dure, precum mese, tejghele, mânerele ușilor, utilizând un produs normal de curățare.
  • Întrebați medicul de familie sau un farmacist unde puteți face vaccinul antigripal, mai ales dacă faceți parte dintr-o categorie cu risc mare de îmbolnăvire.

Cine riscă să se îmbolnăvească de gripă: copiii, persoanele în vârstă, cei cu boli cronice, a căror imunitate este scăzută, profesorii, cei care lucrează cu publicul (funcționari la ghișeu, vânzători, chelneri), personalul medical, asistenții sociali.

Sursa foto:

Citește și:

Cel mai bun antigripal

Veste proastă despre vaccinul antigripal produs în România!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter