Cum alungi depresia de iarnă

De Libertatea pentru femei, pe

Optimiştii privesc această perioadă ca pe un nou început. Însă mai sunt şi persoane pentru care primele săptămâni din an sunt greu de suportat. Iar depresia, netratată la timp, poate avea consecinţe fatale.
E foarte greu de înţeles, daca nu chiar imposibil, pentru cei din afara, ce se întâmpla în sufletul şi în mintea celui împovarat de tristeţe. Şi, din nefericire, în multe dintre cazuri, aceasta perioada din an se transforma în picatura care umple paharul îndurarii. Totuşi, cu puţin ajutor, depresia poate fi învinsa.

De ce tocmai acum?

Desi considerata o stare de tristeţe extrema, exista o mare diferenţa între depresia clinica si starea de tristeţe. În multe dintre cazuri, începutul de an e cel care o accentueaza. Şi asta pentru ca magia sarbatorilor a disparut, se reintra în programul stresant, reapar grijile materiale, se resimte mai mult lipsa banilor şi nici vremea de afara nu e prea prietenoasa.
Persoanele pesimiste mai au doar un pas pâna la depresie şi, din pacate, starea lor e privita ca fi ind ceva trecator, fara sa se ia masuri. Frigul şi întunericul caracteristice acestei perioade duc la scaderea nivelului de hormoni responsabili de starea noastra de bine, mai exact de serotonina şi dopamina. De aici şi efectele devastatoare: tulburari de somn, de alimentaţie, capacitatea de concentrare scazuta, nefericirea continua şi chiar gândurile suicidare.

Scapă de gândurile negre

E bine de ştiut ca exista anumite boli şi medicamente care pot induce depresia şi chiar tendinţa de suicid. Problemele tiroidei, anticoncepţionalele, codeina, morfina, betablocantele utilizate în tratamentul hipertensiunii, unele medicamente pentru acnee, toate pot duce în timp la consecinţe grave. Prin urmare, un set complet de analize şi o vizita la medicul de familie nu strica nimanui. Înainte de a crede despre un om ca şi-a pierdut minţile, încearca mai bine sa-l ajuţi sa depaşeasca astfel de momente.
Şi asta pentru ca, daca starea depresiva ţine mai mult de doua saptamâni, se pierde interesul pentru activitaţi placute altadata, oboseala îşi face simţita prezenţa, apar sentimente de vinovaţie şi, chiar şi pentru o clipa, ideea de sinucidere, fi ind nevoie de ajutor de specialitate.

Tratamentul contează

„Ca în orice afecţiune, intervenţia terapeutica precoce este ideala. Cu cât vizita la medicul psihiatru sau la psiholog este întârziata, cu atât rezultatul benefi c al tratamentului va fi mai greu de obţinut. Combinaţia tratamentului antidepresiv cu psihoterapia duce la cele mai bune rezultate. Dar trebuie ştiut şi faptul ca tratamentul nu funcţioneaza ca o bagheta magica.
Cât timp factorii care au declanşat depresia nu sunt îndepartaţi sau gestionaţi corect, rezultatul nu e cel aşteptat. Exista riscul ca şi dupa vindecare episodul depresiv sa se repete dupa un anumit interval de timp”, spune dr. Anca Talasman, medic psihiatru, www.depresiv.ro.

Cere ajutor!

„Termenul general de depresie desemneaza o categorie de afecţiuni psihiatrice care au în centrul lor o tulburare a starii afective, care duce la apariţia unei trairi de tristeţe sau de pierdere a speranţei pentru o perioada mai mare de timp. Persoanele care sufera de depresie nu pot trece peste ceea ce este rau, nu pot face faţa situaţiei.
Aceasta este o problema de sanatate publica importanta, ea ocupând locul 2 pe lista celor mai întâlnite afecţiuni medicale dupa hipertensiune. Depresia majora este o boala severa, însa poate fi tratata cu succes. Diagnosticarea precoce, menţinerea tratamentului si adoptarea unui stil de viaţa sanatos ajuta persoana cu depresie sa duca o viaţa normala. Ameninţarile de suicid din partea persoanelor depresive trebuie luate în serios, caci depresia e principala cauza a suicidului.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter