Cum să te porţi cu o persoană în depresie

De Diana Zagrean, pe

Fie că este vorba de soţul, iubitul, mama, fratele sau bunicul tău, depresia vă poate afecta relaţia. Vezi cum să te porţi cu o persoană în depresie, ca să o ajuţi, să nu vă certaţi şi să ajungeţi la o viaţă mai bună pentru toată lumea.
 

Ce să nu faci şi să nu-i spui unei persoane cu depresie

Deşi s-ar putea să ai dreptate când îi spui „totul este doar în capul tău”, nu face asta. „Fii bărbat”, nu face decât să-l facă pe respectivul om să se simtă şi mai rău.
Depresia este o boală, nu o slăbiciune pe care o poţi „vindeca” cu voinţă.
Nu sta într-un fotoliu, sau cu mâinile în şold oferind judecăţi de valoare şi sfaturi practice.
Nu te apuca să dai petreceri şi să spui glume ca să-i ridici moralul, deoarece se va simţi şi mai rău dacă nu poate să se bucure de micile plăceri ale vieţii alături de tine.
Nu îi spune că pe lumea asta există oameni cu probleme mai mari sau mai serioase decât ale lui. Astfel de gânduri nu fac decât să-l determine să se simtă vinovat şi fără speranţă.

Ce să faci şi ce să spui unei persoane cu depresie

Încearcă să fii cât mai atentă la grijile lui, deoarece multă lume nu se simte confortabil să discute despre problemele mintale, sau lipsa sănătăţii mintale.
Închide gura, deschid eurechile şi sufletul: nu judeca şi ascultă încercând să fii înţelegătoare şi iubitoare.
Încurajează-l să meargă la un doctor bun, să caute ajutor profesionist, amintindu-i că nu este singur în lupta asta. Poţi chiar să mergi cu el la programare, pentru sprijin moral.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter