Ce se ascunde în mintea oamenilor care au constant senzația că nu sunt suficient de buni

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 21 martie 2022, 17:30

Dacă orice ai face, există o voce în capul tău care spune că nu este de ajuns, este posibil să fii o victimă a credințelor limitative.

Mintea ta îți spune mereu că nu ești îndeajuns? Ai atacuri de panică, stări de anxietate iar încrederea în propriile forțe este limitată? Aceste stări se regăsesc în mulți oameni și reprezintă credințe limitative, iar pentru a le gestiona este foarte util ajutorul unui terapeut.

Credințe limitative: ce sunt, de ce le avem și cum ne pot afecta relațiile din jur 

Credința limitativă este o stare de spirit, convingere sau credință pe care o crezi adevărată, care te limitează într-un fel. Această credință limitativă ar putea fi despre tine, dar și despre interacțiunile tale cu alți oameni sau cu lumea din jurul tău. Convingerile limitative pot avea o serie de efecte negative asupra ta. Ele ar putea să te împiedice să faci alegeri bune pentru tine, să profiți de noi oportunități sau să îți atingi potențialul. 

Ce declanșează credințele limitative și cum ne influențează alegerile în viață? 

Mai mulți terapeuți de la Hedepy, platformă online al cărui scop este de a ușura calea către psihoterapie, cu peste 160 de psihoterapeuți afiliați din Cehia, Slovacia, Polonia, Italia și România, au explicat care sunt factorii declanșatori din spatele acelor gânduri care îți spun constant că cine ești nu este suficient de bun.

  • Familia 

Oana Voicu, psihoterapeut integrativ: “Majoritatea experților sunt de acord că credințele noastre limitative de bază se formează atunci când suntem copii. În anii noștri de formare, avem tendința de a accepta acțiunile și ceea ce spun cei din jurul nostru la valoarea nominală, le credem a fi adevărate. Suntem foarte influențați de ceea ce ni se spune. Crescând, părinții tăi probabil aveau moralități și valori pe care au încercat să ți le insufle și ție. Acestea proveneau adesea din propriile convingeri și idei familiale despre cum ar trebui să fii tu și cu lumea din jur. Ar putea să fie lucruri precum, ce carieră ar trebui să urmezi, cum să te comporți și cum să interacționezi cu cei din jurul tău”. 

  • Educația 

Tina Petrăreanu, psihoterapeut sistemic: „Educația are și ea un rol major în formarea credințelor limitative. Indiferent dacă înveți de la familie, profesori sau prieteni, toți au un impact asupra a ceea ce faci/gândești cu adevărat. Acest lucru se datorează faptului că toți sunt într-o poziție de autoritate și împărtășesc în mod constant informații, idei și convingeri despre modul în care funcționează lumea. Când înveți de la figuri de autoritate pe care le respecți, ești și mai îndemnat să crezi că ceea ce zic ei este adevărat”. 

  • Propriile tale experiențe 

Oana Voicu: „Propriile tale credințe sunt impresii condiționate care provin din modul în care ai interpretat, de-a lungul timpului, experiențele anterioare de durere sau plăcere. Atribuind un sentiment sau o emoție oamenilor, circumstanțelor și incidentelor din trecut, creăm bazele credințelor noastre. Prin urmare, aceste credințe acționează ca indicii psihologice pentru sistemul nervos care ne modelează gândurile ne interpretează experiențele. Îți leagă mintea cu corpul și gândurile cu comportamentele”.

Citește și: Alexandru Rafila: „Nu am mai avut circulație cu tulpina Delta în România”

Citește și: 15 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre anemie

Citește și: Ne protejează sau nu suplimentele cu iod de radiații? Ce spun experții în sănătate

Citește și: Ceai verde – cum se face și când e indicat să-l bei

Cum scăpăm de credințele limitative? 

Cea mai eficientă metodă de a scăpa de credințele limitative este alături de un terapeut, potrivit Daniela Salomia-Frunză, terapeut Hedepy. „El îți poate oferi metode de coping sănătoase, te poate învăța să recadrezi realitatea și să realizezi că, uneori, deciziile noastre sunt, de fapt, cele care ne țin blocați într-un pattern”, a spus ea. „Avem tendința de a ne sabota inconștient relațiile sau performanțele astfel încât ele să ne valideze credințele. Ceea ce putem face pe cont propriu este, în primul rând, să ne identificăm credințele limitative: care sunt acestea, ce scop au ele în viața noastră, când au apărut. Abia apoi putem începe să le tratăm.” 

Cum poți lupta cu propriile credințe limitative? Terapeutul Mădălina Golgoțiu a sugerat: „Întreabă-te, în primul rând, dacă e adevărat tot ce se petrece în capul tău. Ce dovezi clare ai pentru a-ți susține credința? De exemplu, să presupunem că tu consideri că nimeni nu te place. Ai oameni care chiar îți spun asta? Nu există absolut niciun om care să te contacteze de ziua ta sau de sărbători? Nu te înțelegi cu nimeni la serviciu?” 

  • Explorează

„Explorează mai mult”, sugerează Mădălina Golgoțiu. „Limitarea convingerilor poate fi rezultatul unei minți închise. Pentru a te ajuta să-ți deschizi mintea, învață să lași curiozitatea să facă parte din viața ta. Acest lucru te va ajuta să ieși din zona ta de confort. Îți vei extinde mintea. Unele modalități de a explora ar fi să ai conversații cu persoane care provin din medii total diferite de al tău. Ieși din bulă! ”

  • Meditează 

Mădălina Golgoțiu a mai explicat: “Când meditezi, îți eliberezi mintea de gânduri și idei negative. Scopul meditației este acela de a lăsa gândurile să treacă prin minte fără a te implica în ele. Le observi, pur și simplu, fără să întreprinzi nicio acțiune. Meditația te ajută să-ți calmezi mintea și să te conectezi cu sinele tău interior. Odată ce reușiți să treci peste toată dezordinea din capul tău, te poți concentra pe convingerile pozitive pe care vrei să le adopți.” 

  • Ține un jurnal 

Experta sugerează: “Să dedici timp introspecție scriind într-un jurnal toate activitățile pe care le-ai finalizat cu succes, toate momentele plăcute și evoluția ta, va avea impact pozitiv asupra stimei de sine. Observă-te cine ești cu adevărat, urmărește-ți potențialul și dedică-te viselor tale, este important să conștientizezi că nu toate criticile sunt constructive, nu toate opiniile și credințele celorlalți ni se potrivesc sau sunt sănătoase. Investește în tine și iubirea de sine, în libertatea de a fi cea mai bună variantă a ta, chiar dacă nu ești perfectă, nimeni nu este.” 

  • Mergi la terapie 

“Terapia este o investiție în sine, ce aduce beneficii majore atât pe termen scurt, cât și lung”, a mai spus ea. „Deși pare că mereu avem un motiv pentru care nu este ”acum ” momentul potrivit, acesta poate fi uneori doar o scuză. Aruncă o privire peste lista ta de priorități și, dacă este cazul, reorganizează-le. Niciodată nu va fi un moment potrivit să ne iubim pe noi și să investim în starea noastră de bine, dacă nu am fost învățați să facem asta. Poate că terapia personală este primul pas, exact ceea ce ai nevoie”.   

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter