Crampe, ameţeală, greaţă… Vezi de ce te simţi rău după ce faci sport!

De Erika Chivu, pe

Fie că eşti începătoare sau sportivă cu exeperienţă, efortul fizic îţi poate provoca simptome neplăcute. Vezi de ai ameţeli, greaţă, dureri de cap sau crampe la stomac în urma efortului!

Ai ameţeli în timpul efortului

Poate fi vorba de scăderea glicemiei sau de o uşoară deshidratare, dar de obicei ameţeala apare la sportivii începători care nu ştiu să respire corect. Fie îţi ţii respiraţia când faci anumite mişcări, fie respiri superficial, iar ameţelile apar pentru că creierul tău nu primeşte suficient oxigen.
Aminteşte-ţi să respiri corect în timpul exerciţiilor, iar dacă te simţi ameţită opreşte-te şi respiră profund. Dacă ameţeaşa persistă, adresează-te medicului.

Ai o senzaţie de greaţă în timpul sau după antrenament

Poţi să te confrunţi nu numai cu senzaţia de greaţă, ci şi cu vărsături, atunci când faci un efort intens. De obicei, cauza este deshidratarea. Dacă vezi că transpiri intens în timpul sportului, bea neapărat un pahar cu apă. De asemenea, trebuie să aigrijă la cât şi când mănânci. Ultima masă trebuie să fie la puţin o oră înainte de antrenament şi trebuie să conţină ceva uşor de digerat, de exemplu un fruct, un iaurt.

Ai crampe la stomac în timpul efortului

Muşchii stomacului pot avea crampe din cauza efoprtului la fel ca muşchii picioarelor sau braţelor. Ca să le previi, tot ce poţi face este să bei apă suficientă şi să încetezi efortul treptat. Şi evident, că data viitoare trebuie să menţii un ritm al efortului confortabil.

Te doare capul după efort

Efortul intens poate să-ţi ridice tensiunea arterială, ceea ce duce la dureri de cap sau la migrene. La persoanele sănătoase, aceste dureri de cap încetează după o perioadă scurtă de odihnă. De asemenea, poţi să ai dureri de cap dacă faci efort la o altitudine mai mare ca de obicei, de exemplu când mergi în drumeţii pe munte.

Ai scăpări de urină la mişcările bruşte

Incontinenţă de stress – aşa se numeşte incontinenţa urinară care apare atunci când strănuţi, tuşeşti, alergi sau ridici greutăţi. Este o problemă cu care se confruntă multe femei, mai ales în urma unei naşteri, şi nu ar trebui să te ţină departe de sală. Exerciţiile Keggel executate zilnic te vor ajuta să scapi de ea.

Ai urticarie

Urticaria provocată de efortul fizic şi transpiraţie este o problemă rară, dar e bine să ştii că există şi alergie la efort. De obicei, ea apare în urma combinaţiei dintre sport şi o anumită mâncare sau un anumit medicament şi ar trebui să dispară la 10 minute după ce opreşti exerciţiile.

De asemenea rară, dar posibilă, este alergia la propria transpiraţie. Dacă ai urticarie sau alte semne de alergie când faci sport adresează-te medicului pentru a stabili cauza.
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter