Cori Grămescu: De ce sunt bune seminţele

Nuci, migdale, alune de pădure, caju, nuci braziliene, nuci macadamia, nuci pecan, semințe de in, semințe de dovleac, semințe de Floarea Soarelui, semințe de mac, fistic, muguri de pin… lista e lungă și toate sunt sănătoase și bune chiar și în timpul dietei. Cu câteva condiții: să le mănânci crude, să urmezi o dietă echilibrată și adaptată stilului tău de viață și să știi că nu îngrașă.

De ce să le mănânci?

Paleodieta – sunt în alimentația omului de mii de ani , practic fac parte dintre primele alimente pe care am învățat să le consumăm.

Reduc colesterolul și reduc incidența bolilor cardiovasculare și a cancerului – câtă vreme sunt consumate crude și provin din culturi organice,  nucile și alunele reprezintă o componentă foarte importantă a dietelor anti-aging sau cu scop terapeutic.

Îmbunătățesc funcțiile creierului & vederea
– datorită profilului excelent de grăsimi esențiale, vitamine și minerale ajută mai ales în perioadele de oboseală intelectuală .

Ameliorează aspectul pielii – fie că le consumi crude sau te bucuri de beneficiile uleiurilor naturale extrase din diverse nuci, pielea ta îți va mulțumi. Pentru că hidratează în mod natural, calmează și catifelează pielea . Gomajele pe bază de nuci de macadamia și shea sunt excelente pentru o curățare profundă și delicată a pielii. Semințele de in consumate regulat reduc aspectul neplăcut al celulitei și în timp ajută la eliminarea acesteia.

Alină durerile de încheieturi
și grăbesc recuperarea după antrenamente fizice intense, așa că sunt foarte potrivite pentru perioadele în care te antrenezi mai intens.

Reglează digestia datorită conținutului de fibre și grăsimi esențiale.  De asemenea, semințele de in și mugurii de pin reduc simptomele sindromului de colon iritabil .

Ce, cât  și cum să mănânci

O porție de  50-70 de g de nuci, alune de pădure, migdale, semințe de dovleac sau de floarea soarelui bine mestecate, împreună cu un pahar de apă, reprezintă  o masă îndestulătoare pentru pentru zilele în care nu ai timp să mănânci în liniște. Adică un pumn de nuci sau alune. Desigur că cel mai bine e sa variezi sortimentele consumate, pentru a te bucura de diversitatea de gusturi, dar și de beneficiile fiecărui sortiment. De la proprietățile anticelulitice și de reglare a ciclului menstrual asociate semințelor de in la resveratrol (noua minune anti-aging) prezent în fistic,  poți să te simți din ce în ce mai bine consumând alimente care îți plac.

Este esențial să le mesteci bine. Pentru că procesul de digestie începe în gură sub acțiunea enzimelor din salivă. Asta va face ca stress-ul asupra ficatului și sistemului digestiv, în general, să fie mai mic. Pe de altă parte, mâncând lent, starea de sațietate va fi percepută de creier după ce ai mâncat mai puține calorii, față de situația când mănânci repede. De asemenea, este important să te hidratezi corespunzător, așa că un pahar mare de apă sau un iaurt de băut sunt cele mai indicate .

Așadar, fie că devin gustarea ta la volan sau masa pe fugă între întâlnirile de la birou, nucile și semințele trebuie să facă parte din dieta ta zilnică.  Sunt gustoase,  te ajută să te menții sănătoasă și sunt ușor de procurat. Pe scurt, soluția perfectă pentru zilele aglomerate!

Truc de organizare: Păstrează în geantă o pungă în care ai pus o porție din mix-ul tău preferat de nuci crude. Sunt excelente atunci când nu ai timp să mănânci pe îndelete și te salvează de la tentația de a merge la primul fast food. Atenție, nu le ține o perioadă îndelungată de timp pentru că râncezesc destul de repede, mai ales dacă sunt organice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter