Cât costă să mergi la medic în România

De Erika Chivu, pe

După luni de „ameninţări”, Ministerul Sănătăţii anunţă că de la 1 iulie 2010 intră în vigoare coplata serviciilor medicale, dacă proiectul de lege este aprobat de Parlament.
Iată cât ne vor costa serviciile medicale şi cine va fi scutit de plată!

Servicii de medicină primară

O consultaţie la medicul de familie ne va costa 5 lei dacă ne deplasăm la cabinet. Iar dacă medicul ne consultă acasă, în afara programului de lucru plătim 15 lei.

Servicii în ambulatoriu

Consultaţia la medicul specialist în timpul programului de lucru va costa 10 lei, iar în afara acestui program vom plăti 20 de lei. Dacă soliciţi serviciile ambulanţei pentru o simplă consultaţie la domiciliu plăteşti 20 de lei. Serviciile de recuperare în ambulatoriu (fizioterapie, kinetoterapie etc.) vor costa 50 de lei pe cură, dar vei plăti maxim 100 de lei pe an. Deci dacă faci trei cure sau mai multe nu vei fi nevoită să le plăteşti decât pe primele două.

Servicii spitaliceşti

Pentru spitalizarea de zi plăteşti 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă 50 de lei.

Servicii paraclinice

Aici preţurile încep să crească, fiind vorba şi de analize mai complicate. De exemplu, o angiografie va costa 150 de lei, iar o scintigrafie va fi 100 de lei. Dacă faci un RMN fără substanţă de contrast plăteşti 100 de lei, iar dacă este nevoie şi de această substanţă va trebui să scoţi din buzunar 200 de lei.

Tomografia computerizată este mai ieftină – 50 de lei cu substanţă de contrast şi 25 de lei fără.

Pentru servicii de radiologie şi explorări funcţionale vom plăti 5 lei, iar analizele de laborator vor avea un preţ mai mic, de 1 leu pe test.
 
Pentru fiecare sumă plătită, pacientul primeşte un document numit tichet moderator pentru sănătate. Cu ajutorul acestora se ţine socoteala plăţilor efectuate de-a lungul timpului, pentru că acestea nu trebuie să depăşească valoarea de 600 de lei. Aşadar, când ai strâns tichete de 600 de lei nu mai eşti nevoită să plăteşti la medic.
 

Cine nu plăteşte

Nu sunt nevoiţi să-şi plăteasca analizele şi consultatiile cei care necesită îngrijire medicală de urgenţă pentru accidente, apendicite acute, pancreatite acute, infarct miocardic, colică renală etc.  De asemenea, categoriile defavorizate nu vor plăti. Aici, Ministerul menţionează bătrânii cu pensii sub 700 de lei, copiii până în 18 ani, studenţii până în 26 de ani, şomerii, cei care primesc ajutor social, veteranii de război, persoanele cu handicap, etc. Gravidele sunt scutite de coplată pentru serviciile aferente sarcinii, inclusiv naşterea.

Mai beneficiază de servicii gratuite bolnavii cronici înscrişi în programele naţionale de sănătate. Astfel, nu se vor plăti chimioterapia, radioterapia, hemodializa, etc. şi nici tratamentele pentru boli infectioase acute.

Coplata în Europa  

Ministerul Sănătăţii anunţă că noua măsură nu este o noutate. În Europa de Est patru ţări au introdus coplata în ultimii ani. De exemplu, în Cehia, o consultaţie la medicul specialist costă 2 euro, iar bulgarii plătesc 1% din salariul minim pe economie.

În definirea sistemului, spune Ministerul, a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au deja experienţă în ce priveşte coplata. Astfel, germanii plătesc 10 euro pentru o consultaţie în ambulatoriu, per trimestru sau pentru consultaţiile consecutive fără trimitere şi 10 euro ziua de spitalizare până la maxim 28 de zile pe an.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter