O britanică şi-a alăptat copilul până la 6 ani

De Erika Chivu, pe

Majoritatea mămicilor alăptează până la şase luni, un an sau doi ani maximum. Însă există şi femei care alăptează până la patru sau şase ani, în ciuda privilor piezişe şi a…

… tabuurilor.

Dacă alăptatul exclusiv este indicat până la şase luni, dincolo de această vârstă, el poate continua, în paralel cu mâncarea solidă, atât cât doresc mama şi copilul, recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Atât cât doresc mama şi copilul” poate înseamna câteva luni, pentru unii sau câţiva ani, pentru alţii. Aşa se face că Rebecca Hunter, o britanică de 40 de ani, şi-a alăptat primul copil până la şase ani, iar pe cel de-al doilea până la patru ani. Când s-a născut cel mic, fratele mai mare avea deja trei ani şi a continuat să-i alapteze pe amândoi, în paralel.

Dar nu în public. Deşi toate femeile ştiu cât de sănătos este laptele de sân pentru un copil, puţine sunt cele dispuse să alapteze dincolo de doi ani, iar cele care îndrăznesc să o facă nu sunt privite cu ochi buni.

Ann Sinnott, care a scris şi o carte despre acest subiect, şi-a alăptat fata până la şase ani. „Când auzi aşa ceva te gândeşti la sex şi probabil crezi că mama are un comportament sexual deviant. De asemenea, te gândeşti că, atât mama cât şi copilul, au vreo tulburare emoţională. Dar ce bază au aceste presupuneri? Sunt susţinute de vreo dovadă? Răspunsul este nu. Baza acestor presupuneri este strict culturală”, a declarat Ann pentru Daily Mail.

„În alte ţări, oamenii nu ar fi atât de şocaţi. Doar în Europa este şocant”, a spus şi Rebecca.

Rachel, o altă mămică, şi-a alăptat primul copil până la opt luni, al doilea pâna la 19 luni, iar al treilea până la patru ani. Ea spune că fiica cea mică este mai independentă, mai sigură pe ea şi mai sănătoasă – faţă de fraţii ei, n-a avut niciodată eczeme sau dureri de burtică.  

Rachel mai spune că n-a existat niciodată un program de alăptat. Când voia să sugă fetiţa cerea singură, dar cu timpul, asta s-a întâmplat tot mai rar, până când a încetat cu totul.

Este vorba despre auto-înţărcare, cum spun specialiştii, adică înţărcarea ce încetează în mod natural, fără a i se impune copilului să renunţe la sân. Chiar dacă nouă ni se pare şocant sa vedem o femeie alăptând un copil care merge şi vorbeşte, unii spun că vârsta normală pentru înţărcare ar fi în jur de şase ani, atunci când se schimbă dinţii, oasele sunt puternice, iar sistemul imunitar este complet format.

În trecut, aproape toţi copiii erau alăptaţi până la vârste înaintate şi nimeni nu era şocat de o asemenea imagine. Astăzi, ne imaginăm că alăptatul prelungit construieşte o relaţie incestuoasă între mamă şi copil sau că cel mic este dependent emoţional de cea care i-a dat viaţă.

De fapt, nu e chiar aşa: „Fiica mea s-a înţărcat singură când a început să meargă la şcoală pentru că era gata pentru următoarea etapă din viaţa ei”, a spus Rachel pentru Daily Mail.

Ce rol joacă tatăl într-o astfel de relaţie? Se pare ca niciunul, ceea ce nu le convine bărbaţilor. „Se simt excluşi, sunt geloşi şi le este foarte greu”, a mărturisit Ann Sinnott care are încă probleme în căsnicie, deşi a renunţat deja să-şi alăpteze copiii. „Instinctul care îmi spunea să alăptez era atât de puternic încât am pus copiii înaintea soţului şi am continuat, indiferent de părerea lui”.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter