Cinci mituri despre creier care nu vor dispărea

De Consuela Stratulat, pe

Cercetătorii sunt departe de a desluși misterele creierului uman, așa că nu este de mirare că miturile legate de organul gândirii persistă. Specialiștii susțin că acest lucru se datorează faptului că miturile sunt versiuni simplificate ale unor concepte complexe, care sunt ușor digerate de oameni. Află ce se spune despre creier și cât este de adevărat.
Mit: Oamenii folosesc doar 10% din creier. Dacă ne-am folosi doar 10% din capacitatea creierului, imaginează-ți posibilitățile rasei umane. Din păcate, este doar o idee exploatată de Hollywood, pentru a da naștere unor personaje supranaturale. Cercetătorii susțin că această informație este întâlnită la scară largă și persistă pentru că oamenii vor să știe că au un potențial ce stă să iasă la suprafață și că pot oricând să facă mai mult și mai bine.
Psihologii cred, într-adevăr, că pot face creierul pacientului lor mai eficient și îi pot îmbunătăți aptitudinile cognitive. Oamenii de știință susțin, însă, că este imposibil ca o parte din creierul uman să stea în standby, argumentând că zonele care nu sunt folosite mor.

Mit: ești dominată fie de emisfera dreaptă fie de cea stângă

Această idee este responsabilă de divizarea rasei umane în persoane creative, dominate de partea dreaptă, și logice, dominate de stânga. Mitul a luat naștere în urma unor studii științifice (care au stabilit că anumite părți ale creierului controlează funcții specifice), dar a fost deturnat și schimbat în noțiunea că personalitățile noastre sunt determinate de cât de mult de folosim o parte sau alta a creierului.
În realitate, ne folosim tot creierul, însă specialiștii susțin că oamenii preferă să creadă asta pentru că îi ajută să înțeleagă de ce sunt diferiți unii de alții. Creierul este, într-adevăr, împărțit în două, ambele părți fiind responsabile cu sarcini și procese diferite, însă pentru a îndeplini sarcinile noastre zilnice, ne folosim ambele părți.

Mit: Alcoolul omoară celulele creierului

Acest mit pare plauzibil, mai ales că alcoolul îi determină pe oameni să se comporte ridicol. Totuși, cercetătorii l-au demontat în urmă cu câțiva ani.
Alcoolul pur este folosit ca dezinfectant și va ucide, într-adevăr, celulele creierului, dar când este diluat, nu mai are efect letal, iar organismul nostru îl poate procesa înainte de a ajunge în celule.  Chiar dacă nu ucide, însă, neuronii, alcoolul afectează capacitatea lor de a comunica, fapt care duce la amețeala și confuzia pe care o simți după câteva pahare. Vestea bună este că efectul este temporar, iar pagubele nu sunt permanente.

Mit: Leziunile creierului sunt permanente

Când celulele creierului sunt distruse, rezultă ceea ce medicii numes „leziuni ale creierului”.  Multă vreme, neurochirurgii au crezut că procesul este ireversibil, însă cu ajutorul tehnologiei, specialiștii au descoperit că celulele creierului pot fi regenerate.
Din păcate, nu toate leziunile pot fi reparate. Depinde de locația rănii și cât de severă este. Prognosticul după o rană la nivelul creierului este dificil de stabilit, însă medicii știu, acum, că leziunile nu înseamnă dizabilități permanente.

Mit: IQ-ul tău este un număr fix

IQ-ul tău are rolul de a stabili cât de inteligentă ești. Ce face o persoană deșteaptă este discutabil, dar oamenii de știință au lucrat din greu pentru a găsi un mod de a măsura inteligența.
Oamenii încă au impresia că IQ-ul unei persoane este stabilit de la naștere și nu se schimbă în timpul vieții, că inteligența ține de genetică. În timp ce specialiștii încă susțin că genetica are un rol important în determinarea IQ-ului, au aflat că numărul se schimbă în timpul vieții. Există exerciții cognitive care pot îmbunătăți capacitatea intelectuală a unei persoane.
Foto creier uman Shutterstock.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter