Cele mai comune greșeli pe care le faci când prepari o salată

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Luni, 17 februarie 2020, 15:25
Salata este o gustare foarte sănătoasă, dar dacă nu știi să o prepari corect, riști să nu mai beneficiezi, în totalitate, de proprietățile sale.

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont, când prepari o salată, este să păstrezi un echilibru. Dacă pui 90% carne, 5% sosuri și condimente și 5% legume și fructe, nu te mira că nu reușești să slăbești. Ai întotdeauna grijă să nu pui prea multe proteine sau prea puține, pentru că aceste substanțe sunt foarte importante pentru organism. Îți oferă senzația de sațietate și îți păstrează organismul săntos, dar dacă consumi prea multe proteine, riști să te îngrași. Pentru a obține o salată sănătoasă, folosește o jumătate de cană de legume care conțin proteine, precum linte sau fasole, ori 60 de grame de carne slabă. Dacă alegi să consumi produse lactate, optează pentru ½ de brânză organică ori un ou tare. În cazul în care îți place să amesteci aceste ingrediente, redu cantitatea fiecăruia.

Folosești prea multă sau prea puțină grăsime

Grăsimea este o componentă importantă a celulelor, iar cea sănătoasă reduce inflamația, creează senzația de sațietate și crește absorbția de vitamine și antioxidanți. Un studiu al cercetătorilor americani a constatat că cei care mănâncă salată fără grăsimi, nu absorb antioxidanți aproape deloc. Specialiștii recomandă să adaugi, în orice salată, ulei de măsline, oțet balsamic și condimente sănătoase. Dacă sari peste aceste ingrediente, înlocuiește-le cu avocado, nuci și semințe.

Incearca o salata coleslaw!

Nu folosești destule legume

Frunzele și legumele sunt baza oricărei salate, dar dacă nu încerci să amesteci cât mai multe, ratezi nutrienți importanți. Potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, cu cât ai mai multe legume, cu atât scazi riscul apariției unor boli grave, precum cancerul la plămâni. Acest lucru se datorează mai ales faptului că fiecare legumă conține anumiți antioxidanți și cu cât ai mai mulți, cu atât mai protejat ești. Cel mai sigur mod de a face o salată sănătoasă este să folosești două căni de legume în culori diferite, precum frunze verzi, roșii, varză roșie, ardei, ceapă etc.

Renunți la carbohidrați

Dacă nu folosești și carbohidrați, vei consuma imediat proteinele asimilate și îți va fi din nou foame. Cel mai bine este să adaugi în salată o treime sau jumătate de cană de carbohidrați, precum quinoa, porumb ori cartofi. Amidonul conținut de aceste produse îți oferă senzația de sațietate și vei avea energie pentru o perioadă mai lungă de timp.

Sursa foto: thinkstockphotos.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter