Ce se întâmplă dacă mănânci de pe jos

De Consuela Stratulat, pe
Sigur ți s-a întâmplat și ție măcar o dată să scapi o bucată de mâncare pe jos și să o pui repede înapoi în farfurie. Vezi ce se întâmplă când mănânci alimente care au stat câteva secunde pe podea.

Salmonella sau E.coli sunt cele mai periculoase bacterii care ar putea fi luate din cauza nerespectării condițiilor de igienă. Dacă te gândeai că ești protejată de regula celor 5 secunde, află că germenii se prind imediat de mâncare, iar cantitatea de bacterii care ajunge în stomacul tău este suficientă să te îmbolnăvească, potrivit dr. Paul Dawson de la Universitatea Clemson. Cercetătorul a ajuns la aceste concluzii după ce a efectuat un studiu apărut în „Jurnalul de Microbiologie Aplicată”. El și echipa sa au lăsat mai multe bucăți de pâine pe o podea contaminată cu Salmonella, apoi au analizat câți agenți patogeni ajung pe mâncare. După doar 5 secunde, între 48% și 70% dintre bacteriile de pe podea au ajuns pe alimente.

Înainte să intri în panică, trebuie să știi că bacteriile de pe mâncare devin o problemă dacă sunt Salmonella sau E.coli, potrivit eatclean.com. În plus, alimentele ar trebui să cadă chiar deasupra grupului de agenți patogeni, iar aceștia nu se dezvoltă singuri pe podeaua din bucătărie, ci ar trebui să aduși cu mâncare contaminată din comerț.

Trebuie să știi că dacă obișnuiești să speli carnea de pui, sunt șanse mari să ai Salmonella sau E.coli în bucătărie, iar în aceste condiții, este foarte ușor ca acestea să ajungă pe mâncare. Este nevoie doar de 10 celule patogene pentru a te îmbolnăvi. Chiar dacă riscul să te îmbolnăvești când mănânci de pe jos este foarte mic, nu te expune, mai ales dacă ai un sistem imunitar slăbit.

Specialiștii sunt de părerea că șansele să te îmbolnăvești când mănânci de pe jos sunt foarte mici, însă ar trebui să iei toate măsurile să te protejezi. Informează-te, iar când afli că un produs a fost retras de pe piață din cauza contaminării cu bacterii, aruncă-l și fă curățenie generală. Oricum, bucătăria ta ar trebui curățată cât se poate de des cu produse dezinfectante, pentru a fi în siguranță.

Cum îți dai seama că ai mâncat alimente contaminate

Dacă mănânci alimente contaminate, simptomele apar la scurt timp. În astfel de cazuri, te confrunți cu greață, vomă, diaree sau crampe abdominale. Febra, frisoanele și durerile de cap sunt alte semnale că ai luat o bacterie din mâncare. În astfel de cazuri, vizita la medic este obligatorie, pentru că nu te poți pune pe picioare decât cu ajutorul antibioticelor.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter