Ce mâncăm la birou? Rețete delicioase de la Mihaela Sava

De Mădălina Manole, pe
Mihaela Sava, cunoscută și ca PrăjiturEla, semifinalistă la emisiunea ”Bake Off” de la Pro Tv și food blogger de top, ne-a oferit câteva sfaturi pentru a mânca sănătos la birou.

Programul de muncă încărcat, sarcinile și responsabilitățile care ne captează toată atenția ne determină de multe ori să sărim peste masa de prânz sau să apelăm la alimente mai puțin sănătoase pentru organismul nostru. Însă, acest comportament alimentar, care în timp poate deveni nociv, poate fi controlat conștientizându-l și responsabilizându-ne. În acest sens, ne vine în ajutor Mihaela Sava, care ne-a oferit câteva recomandări, dar și niște rețete delicioase pentru birou.

Unica: Cum ai defini tu alimentația sănătoasă de care tot auzim că se vorbește?

Mihaela Sava: Cred că deja se face abuz de expresiile de tipul „alimentație sănătoasă”, „mâncat sănătos” și așa mai departe. Ceea ce pentru un organism este sănătos, pentru altul poate să nu fie la fel de sănătos și de aici pot apărea multe definiții care se contrazic între ele. Cred însă că nu este suficient adusă în discuție noțiunea de echilibru. Moderația este, în opinia mea, cheia unui stil de viață sănătos. Atunci când vorbim despre o alimentație sănătoasă, este necesar să vorbim despre un întreg stil de viață echilibrat. Acest stil include atât ceea ce mâncăm, cât și activitatea fizicș pe care o desfășurăm, momentele de relaxare pe care ni le rezervam, îngrijirea corpului și a minții. Așadar nu cred că trebuie să căutam alimente minune sau rețete care promit sănătate și viața eternă; tot ce trebuie să facem este să ne ascultam propriul organism, el ne va spune care ne sunt nevoile. Orice organism va avea nevoie întotdeauna de nutrienți, fibre, dar și carbohidrati – multe legume crude sau foarte puțin preparate, cereale, dar și fructe.

Avem tendinta ca atunci când suntem la birou sâ ronțăim ceea ce ne este la îndemană. Cât este de greșit și nociv acest obicei și cum putem să scăpăm de el?

Foarte simplu: dacă nu avem, nu ronțăim. Corect?! Eu, de exemplu, nici acasă și nici la birou nu cumpăr alimente pe care știu că nu e bine să le consum. De ce să mă lupt în a rezista unei tentații, când pot să înlătur tentația din start. De regulă, ronțăim ori pentru că ne este foame – și atunci recomandat este să mâncăm, ori pentru că avem ceva la îndeamână – și atunci facem în așa fel încât să nu avem nimic la îndemână.

Ce mâncăm la birou? Rețete delicioase de la Mihaela Sava

Efectul proximitatii – cum îl putem transforma în aliat?

Cred foarte mult că locul alimentelor este în bucătărie sau în sala de mese. Ronțăielile prezente pe biroul nostru nu fac decât să creeze dezordine la locul de muncă.

Care sunt gustările recomandate la birou?

Răspunzând la această întrebare, dar rămânând și la cea anterioară, îmi veți spune că e nevoie să avem ceva să ronțăim la birou. Sau, mai mult, avem colegi care au tot timpul ceva pe birou. Să le luăm pe rând. Dacă tot „avem nevoie să ronțăim ceva”, atunci ne vom aduce la birou ronțăieli pe care le considerăm sănătoase și după care nu avem procese de  conștiință dacă le consumăm: fructe, legume gata porționate, biscuiți și fursecuri făcute în casă, alune și nuci, fructe deshidratate (atenție, nu confiate – fructele  deshidratate sunt uscate în starea lor naturală, cele confiate sunt conservate cu ajutorul zahărului). Dacă avem colegi care au tot timpul pe birou diferite ronțăieli pe care noi le considerăm nesănătoase, încercam să ne educăm și să nu cedăm tentației. Important este să nu fim niciodată flămânzi.

Ce mâncăm la birou? Rețete delicioase de la Mihaela Sava

 

Cât de corect este obiceiul de a ne comanda mâncare la birou sau de a mânca la o cantină, restaurant gândind că acest obicei îl practicam 5 zile pe săptămână?

Într-o lume ideală toți ar trebui să gătim acasă și să ne aducem mâncarea la pachet. Dar cum nu trăim în lumi utopice și de cele mai multe ori ajungem să comandăm sau să mâncăm la cantină/restaurant, recomandarea mea este să comandăm mâncare cât mai puțin procesată, adică automat să evităm restaurantele de tip fast food industrial – spun  industrial pentru că și un sandviș este fast food, însă dacă este facut cu multe legume proaspete și o pâine de calitate, atunci este un preparat considerat sănătos. Cât despre ce comandăm, important este ca fiecare masă a zilei să conțină alimente pline de nutrienți și fibre.

Ce mâncăm când pofta de dulce ne copleșește la birou?

Mâncam ceva dulce pentru că zahărul, știm bine, este hrana creierului. Eu nu sunt adepta extremismului culinar. Cred că organismul are nevoie de o doză zilnică de dulce. Să nu înțelegem prin asta că e în regulă să mâncăm dulciuri procesate sau preparate cu cantități imense de zahăr rafinat. Un cub de ciocolată neagră, o prajitură făcută în casă (pentru că astfel știm exact ce conține) ți fructe – aceastea sunt categoriile de dulce pe care le mănânc și eu la birou.

Ce ne recomanzi să mâncăm la birou? Care ar fi rețetele pe care le-am putea găti de acasă?

De cele mai multe ori eu îmi iau la birou ce mănânc cu o seară înainte la cină (dacă mai rămâne ceva, desigur). În funcție de care sunt posibilitățile de care dispunem la serviciu – sală de mese, cuptor cu microunde etc. – nu cred că există limite. Dacă însă vrem să mâncăm rapid și curat din punct de vedere alimentar, atunci salatele consistente, quiche-urile, sandvișurile și mâncărurile care nu necesită reîncălzire sunt ideale.

Ce mâncăm la birou? Rețete delicioase de la Mihaela Sava

 

Te rugam sa ne oferi câteva rețete pe care să le putem prepara repede la birou.

  • Mic dejun/gustare cu iaurt cereale și fructe – Punem într-un pahar straturi de cereale, miere, iaurt și fructe la alegere. Rezultatul este unul rapid și foarte hrănitor; ideal ca mic dejun sau gustare.
  • Salate de quinoa – Fierbem acasă quinoa, apoi la birou doar o amestecăm cu diferite ingrediente: brânzeturi și legume. La final adăugăm ulei, oțet și sare și astfel am obținut un prânz delicios.
  • Bruschete – Avem nevoie de o pâine bună – tradițională sau cu maia și multă imaginație. Putem face bruschete sau tapas din orice avem la îndemână. Iată câteva exemple: cremă de brânză, porumb, roșii uscate; prosciutto, ananas și salată; un salam uscat și puțin muștar. Combinațiile sunt infinite.

Sursă foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter