Ce legătură este între stres și sănătatea orală

De Dana-Ruxandra Panghe, pe
Stresul este o problemă care poate duce la apariția mai multor dezechilibre ale organismului, dar recent cercetătorii au descoperit că un nivel ridicat de stres îți poate afecta și dantura și cavitatea bucală. Iată ce legătură este între stres și

sănătatea orală.

Citește și: Ce se întâmplă dacă nu îți periezi corect dinții.

Infecţia gingivală

Stresul poate creşte şansele de apariţie a afecţiunilor gingivale. Această problemă începe de la stadiul de gingivită şi progresează la o formă mai severă – dacă este lăsată netratată. Simptomele bolii gingivale includ gingii roşii, umflate și care sângerează uşor. O bună igienă orală poate reduce foarte mult riscul de boli gingivale contractante.

Gura uscată

Gura uscată apare atunci când glandele salivare nu produc suficientă salivă pentru a umezi în mod adecvat cavitatea bucală. Stresul poate fi motivul gurii uscate – din cauza stării induse sau din cauza medicamentelor antidepresive. Gura uscată poate creşte riscul apariţiei cariilor şi face mestecatul şi înghiţitul inconfortabile. „Un consum de lichide suficient şi folosirea unei ape de gură special concepută pot ajuta la ameliorarea gurii uscate pot ajuta foarte mult, însă este important să se elimine cauza principală a gurii uscate, fie că este vorba de stres, medicaţie  sau o altă problemă de sănătate, precum diabetul zaharat”, sfătuiește Andra Custură, medic stomatolog.

Aftele bucale

Aftele sunt pur şi simplu răni dureroase aflate în interiorul gurii. Dacă igiena dentară zilnică este prea dură sau dacă obişnuiţi să vă muscaţi obrajii şi limba din cauza stresului, este posibil să apară această infecţie sub formă de puncte roşiatice. Cercetările arată că, atunci când suntem stresaţi, obişnuim să ne muşcăm buzele şi interiorul gurii, ceea ce poate fi un obicei periculos pentru sănătatea orală.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter