Câte ouă ai voie să mănânci pe săptămână

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Marți, 29 martie 2022, 16:05
Ouăle se numără printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă, însă trebuie să le consumi cu moderație, dacă vrei să beneficiezi de proprietățile lor. Află câte ouă ai voie să mănânci pe săptămână.

Ouăle conțin mulți nutrienți necesari organismului, precum proteine, fosfor și vitamina B 12, însă au o reputație rea din cauza conținutului ridicat de colesterol. Un ou mediu are 186 de mg de grăsime, aproximativ 62% din cantitatea zilnică recomandată. Specialiștii în sănătate avertizează, astfel, consumatorii să nu exagereze cu numărul de ouă pe care le consumă într-o săptămână.

Care este legătura între consumul de ouă și bolile de inimă

Doza zilnică recomandată de colesterol era de aproximativ 300 de mg, însă un raport științific din 2015, efectuat de Comitetul Consultativ de Recomandări Alimentare, arată că nu există un risc al consumului exagerat de colesterol din alimentație, potrivit livestrong.com. Astfel, oamenii sănătoși pot mânca un ou pe zi fără să se expună riscului de a suferi un infarct sau accident cerebral, după cum se arată și într-un articol publicat în Jurnalul Britanic Medical din 2013. Bolnavii de diabet, însă, ar trebui să consume ouă mai rar, pentru că sunt mai expuși riscului de accidente vasculare.

Care sunt efectele adverse ale consumului de ouă

O analiză apărută în Jurnalul American de Nutriție Clinică din 2013 a arătat că ouăle nu cresc riscul apariției bolilor de inimă în rândul oamenilor sănătoși, însă pot favoriza apariția diabetului de tip 2. Expuși acestei probleme de sănătate sunt mai ales persoanele care mănâncă un ou pe zi. Cu toate acestea, însă, un raport din 2014, apărut în revista „Diabet, Sindromul Metabolic și Obezitate: Ținte și Terapie”, a arătat că unele diete pe bază de ouă pot scădea riscul apariției sindromului metabolic și diabetului de tip 2. Dacă vrei să știi sigur câte ouă ai voie să mănânci pe săptămână, cel mai bine ar fi să discuți cu un nutriționist și să îi spui ce alte alimente conține dieta ta.

Un studiu din 2008, apărut în Jurnalul American de Nutriție Clinică, a arătat că ouăle nu sunt asociate cu riscul de boli de inimă, însă datele publicate au scos la iveală faptul că persoanele care mănâncă șapte sau mai multe ouă pe săptămână au un risc de mortalitate mai mare.

Cum să alegi ouăle

Dacă vrei să previi apariția bolilor cronice, cel mai bine este să consumi orice aliment cu moderație. Nu mânca mai mult de șapte ouă pe săptămână și alege întotdeauna ouă organice, pentru că au cantități mai mari de omega 3. Dacă vrei să beneficiezi de proprietățile acestor alimente, cel mai bine este să le mănânci fierte sau poșate, pentru că cele prăjite nu sunt deloc sănătoase.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter