Cât durează vaccinul anti-COVID-19? Raed Arafat a făcut anunțul

De Adelina Duinea, pe

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat cât durează imunitatea oferită de vaccinul anti-COVID-19. Testări se fac în permanență asupra persoanelor deja vaccinate, ceea ce înseamnă că perioada poate crește.

Cât durează vaccinul anti-COVID-19? Raed Arafat a făcut anunțul

Potrivit informațiilor obținute până la acest moment, imunitatea s-ar menține pe o perioadă de cel puțin 6-8 luni. Raed Arafat a declarat că persoanele care au intrat în studiile clinice ale vaccinului vor fi verificate vreme de cel puțin doi ani pentru a se identifica momentul în care imunitatea se reduce sau dispare.

„Din momentul în care am început să ne vaccinăm și de când au fost testările [făcute] înainte știm că imunitatea continuă. Pentru că persoanele care au fost testate și au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate.

Evaluate la numărul de anticorpi, la imunitate – dacă scade, dacă rămâne, dacă dispar anticorpii, dacă nu dispar. Cu cât trece timpul mai mult și semnalele sunt că imunitatea este valabilă înseamnă și că timpul se prelungește”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți”

„Deci, la acest moment, chiar vreo 6-8 luni deja au făcut teste pentru cei care au fost vaccinați și nimeni n-a venit să zică – «Atenție, a scăzut!». Și cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă.

În acest moment cam asta putem zice pentru că nimeni nu poate să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni.

Din cauza asta spunem că analiza pe durata imunității, dovada ei este trecerea timpului și testele care se fac pe cei care au participat la studii și care, din ce am înțeles, urmează să fie testați periodic timp de doi ani cel puțin”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Foto: Hepta.ro

Citește și:

Lista țărilor cu risc epidemiologic de COVID-19 ridicat, actualizată

Avertisment OMS: Al doilea an de pandemie ar putea fi mai dificil decât primul

Campania de vaccinare, etapa a II-a. Unde te poți vaccina în București. Lista completă a centrelor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter