Bolile copilăriei, foarte periculoase pentru adulţi

De Libertatea pentru femei, pe

Pojar, vărsat de vânt, oreion sunt boli pe care toţi par să le facă uitate, mai ales dacă le-au avut în copilărie. Însă, când apar la vârsta adultă, acestea fac ravagii. Din păcate, se întâmplă tot mai des. Uite de ce bolile copilăriei sunt foarte periculoase pentru adulţi!
Din lipsă de informare, din ignoranță sau din cine știe ce alte motive, a apărut o frică nejustificată de vaccinare. Așa se face că, în ultimii ani, fie au renăscut boli de mult uitate, fie așa-numitele boli ale copilăriei au început să afecteze grav adulții. Și asta pentru că se transmit pe calea aerului, în cele mai multe cazuri. Sunt provocate de virusuri care nu se manifestă foarte agresiv la copii, dar care pe adulți îi doboară. La persoanele mature boala durează mai mult, este mai intensă în manifestare și greu de „dus pe picioare”. Iar complicațiile care derivă sunt extrem de puternice, în unele cazuri putând fi chiar letale.

Rişti să faci bolile copilăriei?

Pancreatita, meningita, otita sau zona zoster sunt doar câteva dintre complicațiile care apar în urma manifestării bolilor copilăriei la maturitate. Dar nu sunt numai acestea. Iată la ce te poți aștepta dacă te pricopsești cu…

…varicelă

E știută și ca vărsat de vânt și e cea mai contagioasă dintre toate. Are o evoluție severă și crește riscul de pneumonie, artrită, encefalită. Riscul de a dezvolta zona zoster este crescut. Contactată în timpul sarcinii, dezvoltă defecte congenitale la făt, precum dezvoltarea anormală a creierului sau a membrelor.

…oreion

I se spune medical parotidită epidemică. Poate duce chiar la sterilitate, în special la bărbați, iar pancreatita, orhita (inflamaţia testiculelor) și ooforita (inflamația ovarelor) fac parte dintre complicații. Durerile sunt mult amplificate, la fel ca și febra. Netratat, lasă sechele neurologice şi poate duce chiar la deces.

…rubeolă

Pojărel i se mai spune, dar nu e deloc de ignorat. Gravidelor le poate face cel mai mult rău, provocând risc de avort și malformații ale fătului.

…rujeolă

E cunoscută sub numele de pojar sau cori. Hepatita, bronhospasmul, otita, sinuzita și pneumonia sunt printre complicațiile rujeolei.

…scarlatină

Deși nu e provocată de un virus și apare rar la adulți, poate avea, nu foarte des, ce-i drept, complicații grave, precum insuficiența cardiovasculară acută, șoc toxiinfecțios, meningoencefalită și chiar septicemie.

Bolile copilăriei se iau din mers

„Infecțiile se realizează prin transmiterea microorganismelor patogene de la sursă la omul sănătos. Dintre mediile de circulație a microbilor, aerul este unul preferat, particulele de praf sau salivă putând contamina persoane dintr-o rază de apropiere de până la 2 metri, cu o rezistență de 30-40 de minute. Astfel, pericolul de îmbolnăvire e direct proporțional cu distanța la care ne aflăm de bolnav și durata contactului”, spune dr. Teofil Roșu. „Transportul în comun și spațiile aglomerate sunt principalele cauze ale transmiterii bolilor contagioase, precum rubeola, varicela, rujeola, scarlatina, gripa, guturaiul, tusea convulsivă, oreionul, pneumonia, tuberculoza, encefalita, meningita. Persoanele nevaccinate împotriva acestor afecțiuni le pot contacta oricând și, implicit, transmite mai departe. Copiii nevaccinați riscă cel mai mult, aceștia îmbolnăvindu-și, la rândul lor, membrii familiei adulți. La recomandarea medicului, vaccinurile se pot face și la maturitate, atât pentru bolile menționate deja, dar și pentru altele, precum hepatita A sau B.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter