Ce spun oamenii de știință: sunt sau nu imuni la coronavirus pacienții vindecați de COVID-19?

De Bianca Prangate, pe
În lupta cu coronavirus sunt multe întrebări rămase fără răspuns - una dintre cele mai importante este: odată ce un pacient bolnav de COVID-19 se vindecă, va căpăta acesta imunitate la virus sau nu?

Momentan, experții nu au răspuns la această întrebare. „Dacă ești imunizat înseamnă că ai dezvoltat un răspuns imun împotriva virusului”, a explicat profesorul de imunologie Eric Vivier. „Sistemele noastre imunitare își aduc aminte, ceea ce în mod normal ajută la prevenția infectării cu același virus ulterior”.

În cazul anumitor boli, cum este pojarul, infectarea cu virusul și vindecarea ulterioară oferă imunitate pe viață, potrivit Science Alert. Însă în cazul virusurilor de tip ARN, cum este SARS-CoV-2, durează trei săptămâni pentru a aduna suficienți anticorpi pentru a dezvolta imunitate – și chiar și atunci, acei anticorpi pot oferi protecție doar pentru câteva luni.

Citește și: Cât de rapid te poți contamina cu coronavirus chiar dacă porți mănuși

Însă epidemiologii sunt în mod constant surprinși de coronavirus, fiind un virus extrem de imprevizibil. Aceștia nu știu însă dacă infectarea oferă vreun dram de protecție. „Ne-am aștepta ca asta să ofere o perioadă rezonabilă de protecție, dar este foarte dificil de spus cu un nou virus – putem doar extrapola de alte coronavirusuri, dar chiar și aceste date sunt limitate”, a explicat Michael Ryan, director executiv la Programul de Urgențe de la Organizația Mondială a Sănătății.

În cazul coronavirusului SARS, care a cauzat aproximativ 800 de decese între 2002 și 2003, oamenii care s-au vindecat au rămas imuni la virus timp de trei ani, potrivit Francois Balloux, director al Institului Genetic de la University College London. „Oamenii se pot reinfecta, dar după cât timp? Vom putea ști doar retroactiv”, a subliniat Ryan.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter