Beneficiile cartofului dulce pentru sănătate

De Consuela Stratulat, pe Ultimul update Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:05
Cartofii dulci sunt un super-aliment și nu ar trebui să îți lipsească din alimentație. Află ce se întâmplă în organismul tău când îi consumi.

Cartoful dulce se numără printre cele mai sănătoase legume din lume, iar dacă ai îndoieli în această privință, află că NASA îl folosește în misiunile spațiale, potrivit theheartysoul.com. Acest aliment este plin de nutrienți și luptă împotriva cancerului. Studiile au arătat că 80% dintre proteinele care se găsesc în cartoful dulce încetinesc înmulțirea celulelor canceroase.

Fiind bogată în vitamina B6, această legumă previne rigidizarea vaselor de sânge și a arterelor, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard. De altfel, și potasiul care se găsește în cartoful dulce îți protejează inima, scade tensiunea arterială și reglează bătăile inimii.

Cartoful dulce îți dă energie

Chiar dacă este dulce, acest tip de cartof are un index glicemis mic, astfel că eliberează treptat zahărul în sânge. În aceste condiții, îți va menține în limite normale nivelul glicemiei și îți va da energie mai mult timp. În plus, nivelul crescut de mangan îți va ajuta organismul să metabolizeze carbohidrații și te va ajuta să îți controlezi apetitul.

Cartoful dulce te ajută să te calmezi

Potrivit Departamentului de Sănătate Publică din Los Angeles, cartoful dulce conține magneziu, un mineral care te ajută să scapi de stres și să te calmezi. Dacă ești anxioasă, include această legumă în alimentație, pentru că îți va da o stare de bine, iar în plus, îți va proteja oasele.

Întărește-ți imunitatea consumând cartofi dulci

Un singur cartof dulce conține aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C. Și vitaminele A și E care se găsesc în această legumă îți protejează sistemul imunitar și au proprietăți antiinflamatorii. Sănătatea ta va fi protejată și de antioxidanții din acest tip de cartof, care previn apariția bolilor cronice.

Cartoful dulce în frumusețe

Vitamina A din cartoful dulce protejează împotriva leziunilor produse de soare, potrivit unui studiu din 2004 efectuat de cercetătorii de la Clinica de Cercetare a Cancerului. Și vitaminele C și E sunt foarte benefice pentru menținerea frumuseții pielii, deoarece stimulează producția de colagen și dau strălucire tenului.

Riscurile consumului de cartofi dulci

Cartoful dulce este foarte sănătos dacă este consumat cu moderație. Trebuie, însă, să știi că este foarte bogat în carbohidrați și are un număr mare de calorii, comparativ cu alte legume. În plus, vitamina A poate colora pielea în portocaliu, însă această nuanță va dispărea când vei reduce consumul de cartofi dulci.

Specialiștii de la Mayo Clinic susțin că persoanele care au pietre la rinichi ar trebui să evite cartofii dulci, din cauza conținutului mare de oxalați.

Sursa foto: 123rf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter