Ce analgezic îți distruge ficatul și te poate omorî?

De Ileana Voicu Ghinea, pe

Din nou, analgezicele distrug ficatul.
Lucrurile sunt serioase atunci cand vine vorba despre analgezice si parca acum mai mult decât oricând. La nivel mondial, există un îndemn către toți medicii să prescrie mult mai puține analgezice, în special pe cele care conțin Acetaminofen, și asta pentru că s-a dovedit că un consum sporit dintr-un astfel de produs poate cauza un rău ireversibil la nivelul ficatului.

„Nu există date disponibile care să arate ca o cantitate mai mare de 325 mg de Acetaminofen are beneficiile mai mari decât riscurile la care este supus pacientul atunci când i se administrează un astfel de tratament. Trebuie înțelese foarte clar efectele secundare de la nivelul ficatului”, se arată într-un comunicat publicat de FoxNews.com. „Din păcate, mulți consumatori nu știu că multe dintre produsele pe care le consumă (cu prescripție medicală sa fără) conțin Acetaminofen. Acest lucru îi face să fie mult mai vulnerabili în fața pericolului”, se arată mai departe.

Acetaminofenul este o substanță activă care se găsește în multe dintre analgezicele pe care le consumăm frecvent. Acum trei ani, Agenția Internațională a Medicamentului a impus o limitare în prescrierea medicamentelor care conțin această substanță activă. Astfel, medicii au fost obligați să nu prescrie mai mult de 325 mg pe lună. În timp ce majoritatea companiilor producătoare au urmat recomandările și s-au adaptat, există câteva care încă produc în dozele nerecomandate, iar acele medicamente sunt pe piață.

Dacă până acum se discuta despre consumul de anaglezice și reacțiile adverse de la nivelul ficatului, iată că astăzi discutăm și de alte reacții adverse la fel sau poate mult mai grave decât cele cunoscute deja. Bunăoară, iată cum analgezicele anale pot provoca anemie, colică renală, alergie. Pentru a recunoaște un supradozaj este bine să se cunoască semnele particulare. Așadar, efectele supradozajului apar în termen de 12 ore și dacă nu se iau măsuri imediat pacientul poate intra în comă, poate suferi aritmii pentru ca, la final, să se instaleze decesul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter