Alexandru Rafila: „Revenirea la o viaţă normală o putem obţine în toamnă”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 31 martie 2021, 14:00
Medicul Alexandru Rafila este de părere că situația nefavorabilă cu privire la creșterea numărului de cazuri de COVID-19 va mai dura „circa 45 de zile”, iar revenirea la o viață normală va fi posibilă din toamna acestui an. 

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că valul al treilea al pandemiei de COVID-19 va mai dura încă o lună şi jumătate. De asemenea, medicul a fost de părere că revenirea la o viață normală va fi posibilă din toamna acestui an, dacă sunt întrunite două condiții.

Alexandru Rafila, despre valul al treilea al pandemiei și revenirea la o viață normală

„Eu cred că această evoluţie nefavorabilă a numărului de cazuri, a suprasolicitării secţiilor medicale şi aşa mai departe va mai dura circa 45 de zile, aşa zisul al treilea val, iar o soluţie legată de revenirea la o viaţă normală o putem obţine în toamnă, la sfârşitul lunii septembrie, octombrie, dacă campania de vaccinare va continua să funcţioneze bine din două puncte de vedere.

Primul, creşterea capacităţii de vaccinare la minim 100.000 de persoane pe zi inclusiv sâmbăta şi duminica (…) şi al doilea să avem aderenţa la vaccinare, pentru că e un pericol evident dacă oamenii vor fi prost informaţi, minţiţi, tensionaţi şi aşa mai departe există acest risc al lipsei de aderenţă la vaccinare, adică degeaba ai vaccin dacă oamenii nu se vaccinează”, a declarat Alexandru Rafila marţi seară, la Prima Tv, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila a susţinut de asemenea și campania de imunizare, indiferent de cine produce vaccinul. Acesta a precizat și faptul că există studii care arată că vaccinul AstraZeneca oferă protecţie mai bună pentru tulpina din Brazilia a virusului SARS-CoV-2.

Citește și: Ce a rugat-o Nelu Ploieșteanu pe fiica sa înainte de a fi intubat

Madonna, în ipostaze sexy la 62 de ani: „Arăți bine, dar n-ai pic de clasă”

Gina Pistol, fotografie rară cu fiica ei și a lui Smiley, Josephine Ana

Mirela Vaida nu mai prezintă emisiunea Acces Direct. Cine i-a luat locul

Vom avea și un val patru al pandemiei, avertizează un expert în sănătate

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate și fost consilier onorific al Ministerului Sănătății, spune că „vom avea un val patru, dar nu vom ajunge să fie inundate secțiile de Terapie Intensivă”. Acesta a explicat că valul al patrulea va începe la sfârșitul toamnei.

„Vaccinurile nu ne vor proteja pentru valul trei. Abia la finalul verii, începutul toamnei, se va face diferenţa, atunci când va începe valul patru. Bineînţeles (că se va vorbi despre un val patru – n.r.), este sezonalitatea virusului respirator, în momentul în care vremea se va răci din nou şi vom reintra în case vom începe din nou să ne infectăm, să transmitem infecţia.

Sigur, vor fi numere semnificativ mai mici, dar vom vedea o creştere faţă de perioada verii, pentru că deja de peste două luni, din momentul în care se va încălzi vremea şi vom ieşi din case vom începe să stăm cu geamul deschis va începe să scadă rata de transmitere a virusului şi probabil cam la o lună, o lună jumătate din momentul în care se va încălzi vremea va începe să se vadă efectul şi în secţiile de Terapie Intensivă, unde va scădea numărul de persoane internate”, a spus Răzvan Cherecheș la Digi 24.

De asemenea, experul a mai adăugat că România ar putea renunţa la masca de protecţie abia actual spre începutul anului viitor: „(…), în România eu spun că vom ajunge la 70% (rata de vaccinare – n.r.) moment în care vom putea să revenim la starea de normalitate anterioară, fără măşti, fără distanţă, fără restricţii.”

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter