Alexandru Rafila îndeamnă persoanele de până în 40 de ani să ia prescripție de la medicul de familie pentru pastile cu iod

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 08 august 2022, 15:35

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în contextul războiului din Ucraina și a bombardamentelor lansate de ruși asupra centralei nucleare Zaporojie, că sistemul de distribuție a pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcțional în România. Rafila îndeamnă persoanele de până la 40 de ani să meargă la medicul de familie pentru a primi prescripție pentru aceste pastile.

Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile – a transmis Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, citat de libertatea.ro.

Rafila a mai precizat că odată cu escaladarea tensiunilor din Ucraina, cererea pastilelor de iodură de potasiu poate crește.

Medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu – a mai spus ministrul.


Citeşte şi: Ministerul Sănătății a oprit distribuirea de pastile de iodură de potasiu către populație, după ce medicii de familie refuză să le împartă

La nivel internațional, există îngrijorări cu privire la atacurile din acest weekend asupra centralei nucleare Zaporojie.

Oficialii români de la Comisia Natională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) susțin că nu se pune problema unui pericol iminent pentru România.

Bineînțeles, dacă este să vorbim cel puțin la nivel de percepție, atunci când vorbim despre un accident nuclear cu toții avem îngrijorări, dar din perspectiva riscului radiologic, această distanță practic ne ne pune într-o situație sigură. Este mult prea departe România față de această centrală, astfel încât să avem îngrijorări din punct de vedere radiologic, dacă ar exista o o situație – a explicat Petre Min, consilier la CNCAN, potrivit digi24.ro.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter