Anunțul ministrului Alexandru Rafila despre pastilele cu iod

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 24 martie 2022, 17:13

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut miercuri, 23 martie, un anunț cu privire la pastilele cu iod, necesare în cazul unui incident nuclear.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis că 20 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu 65 mg au ajuns la DSP-urile din ţară. Până la finalul săptămânii vor fi distribuite și celelalte 10 milioane de comprimate produse.

Anunțul ministrului Alexandru Rafila despre pastilele cu iod

Fabricaţia a fost încheiată de către Antibiotice Iaşi. Deja 20 de milioane se comprimate din cele 30 de milioane produse au ajuns la DSP-uri şi întreaga cantitate va ajunge la nivelul acestora până la finalul acestei săptămâni, a declarat Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

Ministrul Sănătății a mai spus că se va face o estimare a numărului de persoane care vor trebui să ia, dacă va fi necesar, aceste medicamente.

Intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distribuirea acestor comprimate la pacienţii de pe propriile liste, cu precizarea că această campanie de distribuire va fi dublată, în perioada imediat următoare, de o campanie de informare care să permită înţelegerea modului de utilizare, a mai completat acesta.

Citește și: Cum se simte ADDA de când a început tratamentul pentru Borelioză: „Iau 26 de pastile pe zi. Urmează 80 de injecții”

Mărturiile unor ucraineni care au fugit din Mariupol: „Nu am făcut baie trei săptămâni”

Actorul Mihai Călin, gazdă pentru o familie din Ucraina

Bianca Drăgușanu, intervenție estetică neașteptată. Ce și-a făcut de data aceasta.”Frumusțea presupune sacrificii”

Alexandru Rafila: Pastilele cu iod nu se iau preventiv

Ministrul Sănătății a subliniat că pastilele cu iod nu trebuie luate preventiv, ci doar în cazul unui incident nuclear, pe baza unei recomandări.

Iodul trebuie administrat într-un timp scurt, în cazul unui incident. Nu trebuie administrat la toată lumea. Insist şi asupra acestui lucru. Este extrem de important, dar dacă va fi nevoie, atunci trebuie să existe, mai ales pentru copii, pentru femeile gravide.

Dacă vă uitați pe site-ul Ministerului Sănătății, este exact dozajul pe care trebuie să-l primească un copil, în funcție de vârstă, o persoană adultă, în general până la 40 de ani. Va primi fiecare familie un număr de comprimate care să reflecte necesitatea pentru o administrare. Nu este un medicament pe care să îl luăm de rutină. Duce la dereglări foarte serioase ale glandei tiroide, a avertizat Alexandru Rafila.

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat recent la ce riscuri se expun cei care iau pastilele preventiv.

Administrarea de iod previne absorbția de către glanda tiroidă a iodului radioactiv, mărește rata de eliminare a lui și reduce riscul de cancer tiroidian. Eficacitatea tabletelor este maximă dacă administrarea acestora se face operativ, pe cât posibil înaintea apariției emisiei radioactive sau, cel târziu, în primele 6 ore ale expunerii la emisia radioactivă, a transmis acesta, potrivit Antena3.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter