Alexandru Rafila, despre pastilele cu iod: Cred că soluția este să fie distribuite deja, ca oamenii să le păstreze acasă

De Unica.ro, pe

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a propus ca pastilele cu iod să le fie distribuite deja românilor, pentru ca aceștia să le poată lua în caz de nevoie. Acesta a menționat că este o măsură de precauție și nu trebuie „interpretat într-un registru al panicii”.

Alexandru Rafila a anunțat recent că Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de pastile cu iod, care au fost apoi distribuite DSP-urilor. Însă ministrul Sănătății intenționează să dea aceste medicamente populației, pentru a le avea la îndemână în caz de nevoie.

Citește și: Vlăduța Lupău este însărcinată! Primele imagini cu burtica

Ce au găsit pompierii din Harkov printre dărâmături: „A fost scos din apartamentul în flăcări”

Alain Delon vrea să fie eutanasiat: „Mi se pare logic și natural!”

Ce este chefirul și cum se obține. Beneficiile pentru sănătate

Alexandru Rafila, despre pastilele cu iod: Cred că soluția este să fie distribuite deja, ca oamenii să le păstreze acasă

Cred că cea mai bună soluţie este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze.

Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând, se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica, seara, iar perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului respectiv sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanţă de ţara noastră, şi atunci există o perioadă-tampon, nu ştim cât de lungă sau cât de scurtă, a spus Alexandru Rafila, potrivit Libertatea.

Cine va distribui pastilele cu iod populației

Ministrul Sănătății a atras atenția că aceasta este o măsură de precauție și nu trebuie să creeze panică.

Lucrul acesta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare. E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte, nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate şi pentru că acum în vecinătatea României se desfăşoară un conflict sângeros şi care se desfăşoară pe teritoriul unei ţări care are mai multe centrale nucleare funcţionale, e bine să oprim orice fel de discuţie sau panică în public, a mai completat Rafila.

Cel mai probabil, pastilele cu iodură de potasiu vor ajunge la populație prin intermediul medicilor de familie, a mai menționat ministrul. Totodată, acesta a precizat că se recomandă administrarea acestor medicamente la copii și adulți de până în 40 de ani, într-un dozaj diferit în funcție de vârstă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter