Alexandru Rafila, despre creșterea geometrică a numărului de copii cu COVID-19: „Sunt informații neadevărate”

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 19 ianuarie 2022, 14:52

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dezmințit afirmațiile legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați cu COVID-19.

„Am văzut în spațiul public diverse afirmații legate de creșterea geometrică a numărului de copii infectați”, a spus el, conform Digi24. „Sunt informații neadevărate. La nivelul zilei de ieri erau 11 copii internați la secția de terapie intensivă, cu 10 mai puțin față de ziua precedentă, reprezentând circa 2% din totalul copiilor internați. Iar numărul de copii afectați și care erau internați în spital era de 338. În mod evident ne preocupă funcționarea sistemului de sănătate”.

Alexandru Rafila, a spus că numărul persoanelor care suferă de COVID-19 va crește, în condițiile în care Omicron este o variantă mai transmisibilă, iar capacitatea de testare va crește. În săptămâna care urmează, s-ar putea ajunge la 100.000 de teste pe zi.

„Nu așteptăm pasivi că oamenii să se imbolnăvească și să se interneze, ci am adoptat această strategie de facilitare a testării aproape de domiciliu a populației, organizarea centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților și trimiterea pentru asistență medicală spitalicească doar a celor care au nevoie”, a explicat acesta, citat de Digi24. „Peste 3.200 de cabinete de medicină de familie au semnat contracte cu casele județene și au început să testeze”.

Citește și: Studiu: COVID-19 provoacă probleme de memorie chiar și în cazurile ușoare de boală

Citește și: Care sunt simptomele Omicron la copii: „Putem să ne păcălim la copiii foarte mici”

Citește și: Alexandru Rafila a recunoscut: „Sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia”

Citește și: Avertismentul medicului Mihai Craiu: copiii care trec prin COVID-19 pot rămâne cu sechele, de la oboseală la probleme cardiace

Rafila a spus că în ziua de marți a fost cel mai mare număr de teste de la începutul pandemiei, anume 90.000. „Creștrea testării va continua, vom ajunge săptămâna viitoare la peste 100.000 de teste și implicit va crește și numărul de persoane detectate”, a arătat el.

Totodată, a atras atenția asupra faptului că este inevitabil ca cifrele de infectări să nu crească în aceste condiții: „Numărul de persoane infectate va crește pentru că discutăm de o tulpină mult mai transmibilă, cifrele din această perioada sunt incomparabil mai mari decât cele din perioadele anterioare. Al doilea motiv de creștere a numărului de persoane detectate va fi din cauza creșterii capacității de testare, pentru că cine are o suspiciune se poate testa”.

Ministrul a mai zis că situația epidemiologică nu este atât de gravă, subliniind că proporția de cazuri internate pe zi este redusă „Vorbim de 2-3% creștere zilnică, fără probleme poate fi preluată de sistemul de sănătate”, a spus Rafila.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter