Alexandru Rafila: Nu există o răspândire comunitară a variantei Omicron în România

De Unica.ro, pe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că în acest moment nu există o răspândire comunitară a variantei Omicron în România. Totuși, situația se poate schimba într-o săptămână.

Noua variantă de COVID-19, Omicron, se răspândește rapid în întreaga lume. Au apărut 16 cazuri și în România, însă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că nu se poate vorbi încă de o transmitere comunitară.

Nu există o răspândire comunitară, este exclus să existe în acest moment o răspândire comunitară. Practic, toate cazurile, cu o singură excepție, cred, din cele 16 înregistrate în România, au o legătură fie cu o călătorie dintr-o zonă afectată, fie au legătură cu o persoană care a venit de acolo, deci e clar că nu discutăm de o transmitere comunitară.

Dar în momentul în care apar persoane infectate care sunt răspândite mai ales pe un areal mai mare atunci putem să discutăm de o transmitere comunitară, nu e cazul acum, să vedem peste o săptămână, a declarat Alexandru Rafila într-un interviu pentru Digi24.

Alexandru Rafila: Situația se poate schimba într-o săptămână – zece zile

Totodată, ministrul Sănătății spune că din cauza perioadei de incubație a bolii va fi nevoie de o săptămână pentru a vedea dacă există o transmitere comunitară a variantei Omicron în țara noastră sau dacă numărul de infectări cu această tulpină au crescut.

Citește și: “Brad de Crăciun” anti-COVID-19, construit din 19.000 recipiente de vaccin în București

Ce este paxlovid, pastila anti-COVID-19 care reduce cu aproape 90% spitalizarea și decesele, eficientă împotriva Omicron

Studiu: cum influențează obligativitatea certificatului verde cererea pentru vaccinarea anti-COVID-19

Brian May a anunțat că este bolnav de COVID-19: „Ziua şocantă a venit”

Avem și o perioadă de incubație a bolii, știți bine că ea are o perioadă de 4-5 zile până când apare simptomatologia. O săptămână – zece zile, să avem două cicluri de transmitere ca să putem să vedem dacă, într-adevăr există o transmitere comunitară sau dacă numărul de cazuri începe să crească și în România.

Important, însă, este să găsim soluțiile ca să nu avem așa de multe cazuri într-un timp foarte scurt. Atunci când ai multe cazuri automat se ajunge și la spitalizări numeroase, la blocărea sistemului de sănătate și la decese nu numai din cauza infecției cu noul coronavirus ci și cu alte cauze de boală, a mai spus Alexandru Rafila.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter