Ai grijă de sănătatea dinţilor tăi!

De Libertatea pentru femei, pe

Cine nu a simţit măcar o dată durerile provocate de o măsea cariată?
Ţi-ai jurat atunci că ai să mergi mai des la control şi ai să te îngrijeşti mai bine. Ai respectat  promisiunea?
Pentru a avea parte de o dantură frumoasă şi sănătoasă mai mult timp trebuie să o protejezi în fiecare zi. Află în continuare cum să o îngrijeşti şi care sunt regulile de bază ale unei igiene orale corecte!

Principalele afecţiuni dentare

Cele mai frecvente probleme de sănătate ale danturii sunt: cariile, sensibilitatea dinţilor, afecţiunile gingiilor, bruxismul şi apariţia tartrului.

► CARIA DENTARĂ > Este afecţiunea cel mai des întâlnită. Aceasta, dacă nu este tratată la timp, poate duce chiar la pierderea dintelui sau a măselei cariate. Cauzele care conduc la apariţia cariilor dentare sunt lipsa de fluor, consumul în excesul de zahăr, precum şi o igienă orală necorespunzătoare. Aşadar, pentru a preveni formarea cariilor trebuie să reduci consumul de dulciuri şi să-ţi formezi o regulă din respectarea igienei orale, plus controlul stomatologic obligatoriu.

► SENSIBILITATEA DINŢILOR > Aceasta apare de obicei atunci când se consumă alternativ rece cu fierbinte sau dulce cu acru. Mai poate fi provocată şi de un periaj agresiv sau de apariţia unor afecţiuni gingivale. Prima măsură de prevenire este îndepărtarea cauzelor care duc la aceasta. Aşadar, evită să bei apă rece după ce ai consumat alimente fierbinţi şi viceversa. La fel va trebui să faci şi în cazul alimentelor dulci şi acre. Niciodată nu le consuma alternativ. Dacă observi că sensibilitatea persistă, atunci va trebui să te adresezi unui medic stomatolog.

► AFECŢIUNILE GINGIILOR > Sângerarea gingiilor este un prim semnal al gingivitei. Aceasta apare ca urmare a plăcii bacteriene care se depune pe dinte. Aceasta se înlătură prin perierea regulată a dinţilor cu o pastă de dinţi corespunzătoare, care să ajute la dizolvarea rapidă a plăcii bacteriene. 

► APARIŢIA TARTRULUI > Tartrul dentar se depune de obicei la baza dintelui şi creşte în volum prin depunerile succesive. Placa dentară astfel formată poate răni gingia şi este greu de eliminat dacă nu este tratată la timp. În cazul în care suferi de o formă mai uşoară de tartru dentar, acesta poate fi îndepărtat prin periajul zilnic al dinţilor. În cazul în care tartrul este mai greu de eliminat, va trebui să te prezinţi la un cabinet stomatologic pentru un detartraj manual sau cu ultrasunete, în funcţie de recomandarea medicului.

Regulile unei igiene orale corecte

► Perierea dinţilor
Spălarea dinţilor se face uşor pe verticală, de sus în jos, de la un capăt la altul al extremităţilor dentare, iar apoi se trece la zona cu măsele, prin mişcări circulare. Trebuie evitat periajul agresiv deoarece gingiile pot fi rănite cu uşurinţă. La sfârşit se curăţă limba dinspre interior spre exterior, pentru îndepărtarea bacteriilor.

► Folosirea aţei dentare
Periuţa nu are acces în toate spaţiile strâmte dintre dinţi, de aceea este recomandat ca de două ori pe săptămână să foloseşti aţa dentară. Ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene.

► Utilizarea apei de gură
Pentru păstrarea unei respi-raţii proaspete şi pentru reducerea plăcii bacteriene din spaţiile interdentare, foloseşte o dată pe săptămână apa de gură.

► Controlul periodic la stomatolog
Vizita la stomatolog o dată la 6 luni este necesară pentru a preveni apariţia afecţiunilor dentare.
Nu utiliza obiecte care nu sunt destinate curăţării danturii,  deoarece te poţi accidenta.

Îngrijeşte-ţi dinţii ca să-ţi protejezi inima

Studii recente au arătat că există o relaţie între starea de sănătate a danturii şi uzura, respectiv blocarea arterelor, care pot cauza ocazional infarctul, precum şi alte probleme ale inimii. În plus, în urma cercetărilor s-a mai demonstrat că boli precum depresia sau insomnia sunt strâns legate de o igienă defectuoasă a danturii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter