7 moduri de a scăpa de durerea de spate

De Libertatea pentru femei, pe

Dacă durerea de spate nu cedează după 3-4 zile, mergi la medic.
Într-o eră a computerului şi a muncii de birou, tot mai multe persoane se plâng de dureri de spate. Iată cum poţi scăpa de o astfel de suferinţă.

1 Dormi în poziţia fătului

Cea mai puţin solicitantă poziţie de dormit este „poziţia fătului”: pe o parte, cu genunchii îndoiţi şi cu o pernă între genunchi. În schimb, mai ales în cazul unui spate dureros, trebuie evitat dormitul pe burtă, care imprimă o presiune mare asupra coloanei vertebrale.

2 Scurtează perioada de convalescenţă

Multă vreme s-a considerat că, în cazul unei crize de spate, o săptămână la pat va duce la dispariţia durerii. Însă, în urma unor studii realizate pe bolnavii spitalizaţi din cauza durerilor acute de spate, s-a observat că bolnavii care au stat mai puţin în repaus la pat şi-au revenit mai repede şi s-au recuperat mai uşor decât cei care au stat mai mult imobilizaţi în pat. Concluzia a fost că, după o săptămână de imobilizare la pat, sunt necesare două săptămâni pentru recuperare. Aşadar, pentru refacere rapidă, trebuie scurtată perioada de repaus la pat.

3 Pune comprese cu gheaţă

Cea mai bună metodă de a calma o durere acută este aplicarea unei pungi cu gheaţă pe locul dureros. Gheaţa favorizează diminuarea inflamaţiei. Se masează porţiunea dureroasă cu o pungă cu gheaţă circa 8 minute, o dată la câteva ore, pe parcursul a 24-48 de ore.

4 Alternează rece cu cald

Tot în cazul unei dureri acute,  se poate recurge şi la comprese calde. Se ia un prosop şi se înmoaie în apă cât mai caldă. Se stoarce bine şi se netezeşte. Persoana suferindă se aşază pe burtă, cu perne aşezate sub şolduri şi sub glezne, iar pe porţiunea de spate dureroasă se înfăşoară transversal prosopul umed şi cald. Se pune apoi o folie izolatoare deasupra prosopului şi o pernă electrică, reglată la încălzire medie. Pentru presiune suplimentară, se poate adăuga deasupra un dicţionar sau o carte de telefon. Suferindul va sta aşa circa 30 de minute, până ce căldura umedă va ajuta la diminuarea spasmelor musculare.

5 Calmează spasmele prin întindere

Pentru calmarea spasmelor spatelui, se recomandă câteva exerciţii uşoare de întindere, care grăbesc procesul de vindecare. Ca să scapi de durerea de şale, fă următorul exerciţiu: aşază-te întinsă pe spate, ridică genunchii spre piept, apasă puţin pe ei, apoi întinde picioarele şi relaxează-te. Repetă exerciţiul de întindere de 4-5 ori.

6 Ia zilnic antiinflamatoare

Pentru a evita episoadele dureroase de la nivelul spatelui, medicii recomandă administrarea zilnică a unor antiinflamatoare, de genul aspirinei sau ibuprofenului, care se vând fără reţetă. Explicaţia este una simplă: durerea de spate este însoţită de inflamaţie în jurul zonei dureroase, iar medicamentele reduc inflamaţia. Atenţie însă, antiinflamatoarele nu se iau niciodată pe stomacul gol!

7 Stai în poziţia corectă la birou

Dacă desfăşori o muncă de birou, este foarte important să îţi asiguri câteva condiţii, pentru ca spatele tău să nu aibă de suferit. În primul rând, asigură-te că scaunul şi masa pe care lucrezi sunt reglate corect. Apoi asigură-te că stai cu spatele drept, lipit de spetează şi cu tălpile pe sol, în aşa fel încât să ai genunchii la acelaşi nivel cu bazinul. În plus, este foarte important să iei câte o pauză de 10 minute la fiecare oră, timp în care să te dezmorţeşti, să faci câteva mişcări uşoare.

Se apreciază că 4 din 5 persoane suferă la un moment dat de dureri de spate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter