40 de români mor zilnic în urma unui infarct

De Erika Chivu, pe

Deşi tratamentele bolilor cardiovasculare sunt tot mai eficente astăzi, boala coronariană rămâne principala cauză de mortalitate la noi în ţară.
40 de români mor în fiecare zi de infarct miocardic, anunţă Mediafax care citează specialiştii cardiologi reuniţi în cadrul Congresului Naţional de Cardiologie.

Şi în următorii 20 de ani, bolile cardiovasculare vor rămâne principala cauza de deces, situându-se înaintea cancerului, accidentelor de circulaţie, bolilor hepatice etc.

De ce are loc un infarct

Specialişti au explicat şi cum au loc evenimentele cardiovasculare. Fumatul, diabetul, hipertensiunea, colesterlolul mare afectează pereţii interiori ai arterelor coronare – vasele care duc sângele proaspat oxigenat către muşchiul inimii. Acestea devin mai strâmte şi îşi pierd elasticitatea, ceea ce înseamnă că muşchiul inimii primeşte mai puţin sânge, deci mai puţin oxigen. Această situaţie se numeşte ischemie.

În această fază, boală coronariană ischemică nu provoacă simptome, motiv pentru care rareori este descoperită în cadrul unui control de rutină. Ea îşi continuă evoluţia până când una din arterele coronare se blochează complet, ceea ce înseamnă că o anumită parte din muşchiul inimii nu mai primeşte sânge deloc pentru o perioadă de timp. Acesta este infarctul miocardic acut, numit şi atac de cord.

Riscul de deces, mai mare decât la cancer

Unul din patru pacienţi care suferă un infarct se reinternează la trei luni după primul episod, iar jumătate îşi pierd viaţa la patru ani de la depistarea bolii. Anul acesta, cardiologii anunţă că 30% dintre pacienţii cu insuficienţă coronariană prezinta un risc de deces de trei ori mai mare decât bolnavii de cancer.

Riscul unui atac de cord fatal este foarte ridicat la persoanele cu boală coronariană ischemică, dacă au şi un ritm cardiac accelerat. Din fericire, boala poate fi ţinută sub control dacă este depistată la timp, putându-se reduce riscul evenimentelor coronariene, anunţă Mediafax.

În paralel cu tratamentul – care constă în betablocante, blocanţii canalelor de calciu, aspirină, statine etc. – este foarte importantă schimbarea stilului de viaţă, după recomandările cardiologului.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter