7 moduri ştiinţifice de a explica dragostea

De Stela Moisescu, pe

4. Competenţă

Cu siguranţă nu ţi-ai alege un partener despre care crezi că este incompetent. Totuşi, o persoană ni se poate părea supra competentă, caz în care atracţia este inhibată de ameninţarea pe care o simţim în faţa cuiva net superior. Dacă acea persoană comite însă o greşeală, atracţia este sporită!

Salovey denumeşte acest fenomen „Pratfall effect”, potrivit căruia atracţia creşte atunci când o persoană care ni se pare foarte competentă suferă un eşec de orice natură. Eşecul respectiv îţi restabileşte încrederea în sine, fără să-ţi afecteze părerea despre competenţa persoanei.

5. Aspect fizic

Ei bine, variabila la care probabil te aşteptai este aspectul fizic al unui bărbat. Cresc şansele să formezi un cuplu cu tipul care te atrage fizic. Cercetătorul susţine că înfăţişarea este extrem de importantă în alegerea partenerului, chit că vrem să recunoaştem sau nu un fapt atât de superficial.

Un alt studiu realizat într-un campus universitar demonstrează că atracţia fizică creşte şansele formării unui cuplu.

În acest sens au fost cuplaţi la întâmplare femei şi bărbaţi pentru a merge împreună la o petrecere din campus. Partenerii care au format un cuplu şi după încheierea petrecerii au fost, mai degrabă, cei care au mărturisit că există o atracţie fizică chiar de la început.

6. Câştig şi pierdere

Salovey consideră că suntem atraşi de persoanele care ne apreciază, după ce, în primă fază, nu s-au arătat interesate de noi. Aşa are loc fenomenul „Gain efect”, cel în care ne atrage persoana ce „câştigă” apreciere faţă de noi treptat.

În ecuaţie stabilirii atracţiei intră şi pierderea, denumită „Lost effect”. În general, nu te răneşte o persoană care a avut mereu o părere proastă despre tine. În schimb, te va răni persoana a cărei apreciere faţă de tine se pierde, care te-a tratat cu admiraţie, iar acum te dispreţuieşte.

Aceste fenomene, de câştig şi pierdere, influenţează şi ele felul în care te atrage o persoană. De câte ori nu ai simţit o repulsie bruscă faţă de tipul care nu a mai dat niciun semn de viaţă, deşi la început părea foarte interesat de tine?

7. Atracţie doar în aparenţă

Ei bine, potrivit ultimei variabile amintite de Peter Salovey, uneori interpretăm drept atracţie alte stări pe care nu le putem explica. Uneori ai toate simptomele fiziologice ale atracţiei, palpitaţii, gol în stomac şi palme transpirate. Negăsind o explicaţie, într-un context nepotrivit vei tinde să crezi că eşti atrasă faţă de o persoană.

Iată cum argumentează Salovey cea mai intrigantă variabilă prin care îţi alegi partenerul.

Experimentul Rickety Bridge ilustrează atracţia faţă de o persoană atribuită în mod eronat.

Experimentul a fost realizat pe două poduri de-a lungul unui râu. Primul pod este nesigur şi-l traversezi cu o oarecare teamă, iar al doilea are o structură solidă, traversându-l fără emoţii.

În cadrul experimetului o femeie joacă rolul unui intervievator şi opreşte bărbaţi ce traversează ambele poduri pentru a le pune câteva întrebări.

La sfârşitul interviului îi roagă pe fiecare în parte să scrie o scurtă poveste şi le dă, mai apoi, numărul de telefon, pentru orice eventualitate.

Ei bine, cei care au răspuns în cadrul interviului de pe podul mai nesigur au scris poveşti intrigante, cu tentă sexuală chiar, şi au sunat-o în număr mai mare pe femeia intervievator, pentru a-i cere lămuriri cu privire la interviu, invitând-o la o cafea.

Explicaţia? Cei de pe podul traversat cu emoţii, au interpretat simptomele fiziologice precum bătăile inimii accelerate sau palmele transpirate drept semne ale atracţiei faţă de femeia intervievator.

Vrei un exemplu mai palpabil? De câte ori nu ai simţit o atracţie inexplicabilă faţă de bărbatul care te tratează cu indiferenţă sau chiar ostil? Comportamentul lui îţi provoacă nişte stări fiziologice aparte, pe care le interpretezi ca semne ale atracţiei.

Merită să cugeţi cu gândul la aceste şapte variabile, care demonstrează, până la urmă, că nimic nu este întâmplător în alegerea partenerului de cuplu.

Foto:
Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter