Mesajul din spatele statusului de messenger

De Stela Moisescu, pe

Colegul tău de muncă şi-a pus la status un proverb, iar prietena ta a ales o ironie fină. Ei bine, fiecare tip de status are un scop pe care autorul simte că îl poate îndeplini…
… doar în plan virtual.

Iată 7 tipuri de statusuri şi scopul din spatele fiecăruia, după cum consideră psihologul Ion Bucur (organizatorul workshop-ului „Constelaţii familiale”, desfăşurat între 6-7 februarie, în Bucureşti).

1. Declaraţiile de dragoste

Statusuri precum „de 5 luni împreună…” pot ascunde mai multe intenţii ale expeditorului, în afară de cele  evidente.

„Unele persoane aleg să-şi exprime sub această formă sentimentele, pentru că statusul de messenger le oferă o siguranţă pe care nu o simt în comunicarea faţă în faţă”, este de părere psihologul.

Uneori tinzi să crezi că riscurile sunt mai mici dacă pui acest status în loc să-i spui iubitului „Mă bucur că suntem de cinci luni împreună”.

2. Proverbe sau citate celebre

Statusurile de tipul „Ceea ce nu te distruge te face mai puternic” ascund convingeri profunde ale expeditorului, rezultate din experienţa sa de viaţă, crede Ion Bucur.

Un astfel de status îţi arată mai multe despre identitatea persoanei respective şi despre ce a învăţat de la viaţă până în prezent.

3. Succesele împărtăşite

Un status precum „De azi, şofer cu acte în regulă” nu reprezintă o laudă a expeditorului. Autorul simte o emoţie puternică pe care doreşte să o împărtăşească cu restul lumii, este de părere psihologul.

Uneori acest status este o compensare pentru persoana în cauză, care poate simţi că nu este suficient de apreciată de cei din jur. Această situaţie poate fi rezultatul unei competiţii în plan social, caz în care simţi că pierzi dacă îţi exprimi în plan real trăirile.

Psihologul recunoaşte că nu prea ştim să ne exprimăm în spaţiu social, aşa că statutusul vine să compenseze lipsa de deschidere din plan real.

4. Sentimente de bucurie sau tristeţe

Unele persoane aleg să-şi  pună la status un anume sentiment: „fericită” sau „tristă”, însoţite eventual şi de emoticon-urile aferente.

Psihologul Ion Bucur crede că statusurile de messenger ar putea fi împărţite în cereri şi oferte.

În cazul denumirii unui sentiment optimist, statusul este o ofertă pentru că persoana în cauză împărtăşeşte şi dăruieşte celor din jur bucuria sa.

Dacă întâlneşti însă un status pesimist, acela va semnifica o cerere. Autorul are o anumită nevoie şi cere în spaţiu virtual ceva anume: atenţie, afecţiune, compasiune etc.

5. Ironii, replici cinice sau fără niciun sens aparent

Uneori te minunezi la citirea unor anumite statusuri şi nu pricepi sensul din spatele cuvintelor: „Unu plus unu ar fi trebuit să facă doi”.

Psihologul crede că autorul unui astfel de status ascunde ceva, statusul fiind ca „o perdea de fum aruncată”. Persoana respectivă nu vrea să-şi exprime deschis sentimentele şi preferă să se joace cu „cititorii”.

În viziunea specialistului, autorul se teme să-şi dezvăluie stările sau nu are interesul ori nevoia să comunice deschis.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter