Riscurile infidelităţii emoţionale

De Stela Moisescu, pe

Dacă ar face sex cu o altă femeie, ai considera că te-a înşelat. Dar dacă îi spune unei alte femei cele mai intime secrete, o sună de mai multe ori pe zi şi îi caută compania neîncetat?
Putem vorbi şi aici de o formă de infidelitate, cea emoţională.

Infidelitatea emoţională, mai periculoasă decât cea sexuală

Chiar dacă nu implică un act sexual, infidelitatea emoţională este cel puţin la fel de periculoasă ca cea sexuală. Şi tu, dar şi partenerul tău puteţi fi infideli unul altuia din punct de vedere emoţional şi nici măcar să nu realizaţi acest lucru.

În cazul infidelităţii emoţionale nu există sentimentul de vinovăţie care însoţeşte o aventură sexuală.

Mai mult, prietenia cu tentă romantică îţi dă o stare de beatitudine şi nu este percepută ca un pericol real pentru relaţia de cuplu, aşa cum este, în mod evident, un act sexual extraconjugal.

În realitate, înfidelitatea emoţională afectează intimitatea relaţiei de cuplu şi poate degenera într-o aventură sexuală. Potrivit unui studiu, 20% dintre cuplurile căsătorite au fost afectate de infidelitate emoţională, arată troubledwith.com.

Aventurile romantice, la locul de muncă şi pe internet

Cel mai adesea, aventurile emoţionale se formează pe internet sau la locul de muncă. Aceste medii nu-l includ pe partenerul de cuplu şi funcţionează ca şi portiţe de evadare dintr-o relaţie cu probleme.

Cum faci distincţia dintre prietenie şi infidelitate emoţională?

Nu e nimic greşit în a avea un prieten în afară de iubitul tău. Totuşi, dacă acel prieten îţi trezeşte anumite senzaţii şi reacţii, e cazul să analizezi în ce loc te afli din punct de vedere emoţional, cu iubitul tău sau cu prietenul tău.

Iată cum se manifestă infidelitatea emoţională:

Simţi că prietenul tău te înţelege mai bine, iar comunicarea se petrece mai natural decât cu iubitul tău. Aşa că îi împărtăşeşti prietenului tău gânduri ascunse şi poveşti intime pe care ţi-e jenă să i le spui iubitului tău.

Cauţi mereu noi şi noi pretexte pentru a fi în compania prietenului tău, chiar dacă sacrifici din timpul petrecut cu iubitul tău. De exemplu, pleci cu 15 minute mai devreme la muncă pentru că ştii că astfel cresc şansele să te întâlneşti pe drum cu amicul tău.

În mod inexplicabil, iubitul tău nu l-a cunoscut pe prietenul tău. Ideea de a fi cu amândoi în aceeaşi încăpere îţi dă o stare de anxietate şi simţi că prezenţa iubitului tău va afecta relaţia dintre tine şi amicul tău. Aşadar, îi ţii la distanţă unul de celălalt.

Te gândeşti la prietenul tău de mai multe ori pe zi în mod involuntar. Tinzi să-l compari pe acesta cu partenerul de cuplu. Astfel, ajungi la concluzia că iubitul tău are anumite defecte sau lipsuri.

Iubitul tău este deranjat de apropierea dintre tine şi prietenul tău, iar atunci când îţi cere anumite explicaţii, devii evazivă sau defensivă. Mai mult, preferi să nu-i povesteşti iubitului tău cât de mult vorbeşti la telefon sau cât de des te vezi cu prietenul tău. Îl minţi în mod instinctiv pe partenerul tău, chiar dacă nu ai făcut ceva incriminatoriu cu amicul tău.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter