Psihologie: De ce este copilul violent?

De Libertatea pentru femei, pe

Atunci când auzi de violența din școli, sigur te temi pentru copilul tău. Dar ce te faci când chiar el e bătăușul? Bineînțeles că o astfel de veste este greu de crezut și de acceptat.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că nu ar trebui să-l pedepsești aspru, folosind, la rândul tău, violența, pentru că vei da apă la moară unui astfel de comportament. În schimb, ține cont că dacă se manifestă aşa, acest lucru nu constituie problema în sine, ci efectul ei. Faptul că ceva anume îl preocupă, că este nefericit și nu știe cum să exprime sau să remedieze situația îl poate face să reacționeze cu furie.

►Vrea să atragă atenția asupra lui

Specialistul observă că „la vârste foarte mici, copiii sunt violenți pentru că nu fac încă distincție între joacă și durere. Dar, dacă aceştia sunt mai mari, atunci trebuie să vezi ce vor să transmită prin comportamentul lor. De multe ori, copilul nu vrea decât să atragă atenția asupra lui. Alteori, poate că are o familie în care conflictele se rezolvă prin violență – fie ea doar verbală –, fie nu există gesturi de afecțiune sau acestea chiar sunt pedepsite. Reprimarea afecțiunii la un copil poate duce la tensiuni nervoase care se descarcă prin violență în societate”.

► Vede filme violente

Încearcă să controlezi ceea ce vine din afară. De multe, ori copiii văd filme foarte violente și preferă jocuri pe calculator care implică multă agresivitate. Chiar dacă pentru tine este evident că e vorba de ficțiune, copilul le poate lua ca exemple de viață. Vorbește cu el despre ceea ce vede la televizor și despre jocuri. Ajută-l ca, în funcție de vârsta lui, să înțeleagă că nu așa se rezolvă lucrurile în viață. Oricum, încearcă să îi limitezi accesul la astfel de producții. S-a dovedit prin experimente că elevii care tocmai au văzut un film violent au de opt ori mai multe manifestări agresive decât copiii care nu s-au uitat la astfel de imagini. Chiar dacă reușesc să facă diferența dintre film și realitate, cele văzute îi vor influența cu siguranță.

► Nu se odihnește suficient

Lipsa odihnei îl poate de asemenea afecta pe cel mic. Oboseala îl va face să-și piardă buna-dispoziție. Verifică dacă doarme suficient și dacă are un program echilibrat între teme, joacă și somn. Sedentarismul poate să influenţeze și el. Dacă timpul liber și-l petrece doar în faţa calculatorului, și a televizorului nu înseamnă că totul e în regulă. Are nevoie să iasă în aer liber, să alerge și să-și consume energia. Altfel, aceasta se poate transforma în agresivitate.

URMEAZĂ UN EXEMPLU DIN FAMILIE

Pentru copil contează foarte mult exemplul vostru, mai ales al soțului tău. Imaginea tatălui e una care impune respect iar de la el copilul se poate inspira. Dacă tatăl manifestă violenţă fizică, sau foloseşte un ton ridicat, copilul va înţelege că lucrurile se rezolvă prin agresivitate și va încerca să facă asta la școală sau pe terenul de joacă.

AJUTĂ-L SĂ SE SIMTĂ IUBIT

„Fiecare dintre noi își dorește să aibă copii frumoși, sănătoși și… bine educați. E dureros să afli că al tău este violent și obraznic. Oricum ar fi, părinții nu ar trebui să aplice pedepse aspre, pentru că, prin violență, vor întări acest comportament. Maturii ar trebui să ofere modele de viață. Este nevoie să-i acorde copilului atenție, să-l facă să se simtă iubit, acceptat și în siguranță. Este indicat să discute cu el motivele care l-au făcut să se poarte așa și este bine să fie recompensat pentru zilele în care este cuminte, ca să-l facă să înțeleagă ce îşi doresc de la el”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter