Prietenii imaginari ai copilului tău

De Stela Moisescu, pe

Doi din trei copii au un prieten imaginar, aşa că sunt mari şanse ca şi tu să „faci cunoştinţă” cu un astfel de personaj. Află ce influenţă are el asupra copilului tău.
Copii încep să aibă prieteni imaginari chiar şi de la vârsta de doi ani şi jumătate.

„Prietenia” durează în medie câteva luni, dar poate dura şi trei ani de zile, arată studiile efectuate în domeniu.

Copii vor înceta joaca cu amicul născocit atunci când se simt pregătiţi pentru o nouă etapă din viaţa lor.

De ce apar prietenii imaginari?

Spre deosebire de cei reali, prietenii imaginari nu au cum să-l rănească pe copil, dimpotrivă!

El va găsi într-un prieten imaginar un confident, un partener de joacă, un personaj special ce posedă calităţi la care copilul aspiră- curaj ori charismă, un prieten care este mereu disponibil şi nu-l judecă niciodată.

Cum rezolvi problemele legate de prietenii imaginari?

Deşi are multe beneficii pentru copilul tău, tu s-ar putea să nu te înţelegi aşa de bine cu noul „amic”.

Dacă te roagă copilul să mai pui un tacâm la masă şi pentru prietenul său imaginar, să-i deschizi uşa sau să-i aduci nişte suc, poţi profita de acest context pentru a-l educa pe cel mic. În loc să-i deschizi tu uşa „amicului”, roagă-l pe copilul tău să o facă. Copilul va fi motivat să te asculte pentru a-i face pe plac prietenului său şi va învăţa astfel lucruri noi.

Un prieten imaginar poate fi colacul de salvare pentru cel mic. Cine a făcut dezordine? Nu el, ci prietenul său imaginar. În astfel de cazuri explică-i copilului tău că trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru faptele sale şi că un „prieten bun” nu aruncă vina pe altcineva.

Ce spun prietenii imaginari despre copilul tău?

Felul în care un copil se joacă cu prietenul său imaginar spune multe despre starea emotională a copilului şi despre personalitatea lui: ce îi place şi ce nu.

Nu există vreo dovadă care să indice faptul că un copil cu prieteni imaginari este mai puţin sociabil sau are probleme emoţionale, dimpotrivă.

Psihologii spun că astfel de prieteni sunt rezultatul unei imaginaţii active şi sănătoase. Ei dau copilului tău oportunitatea exprimării sentimentelor şi o cale simplă de a-şi exersa abilităţile sociale.

Copiii cu prieteni imaginari s-au dovedit a fi mai sociabili, mai puţin timizi şi mai empatici în jocul cu alţi copii.

Potrivit unui studiu, adulţii care au avut în copilărie prieteni imaginari sunt mai atenţi la nevoile celor din jur, decât cei care nu au avut un astfel de prieten.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter