Cum deosebeşti orgasmul vaginal de cel clitoridian

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Luni, 21 august 2017, 12:55

Multe femei se plâng că nu au orgasm vaginal în timpul sexului, ci doar clitoridian. Reacţia de nemulţumire vine pe fondul faptului că orgasmul vaginal ar fi mai profund…
… şi mai intens decât cel clitoridian. Aşa să fie?

De ce este mai greu de atins orgasmul vaginal decât cel clitoridian

Sexologul Anne Griza afirmă că avem mai multe terminaţii nervoase în zona clitorisului ceea ce face orgasmul clitoridian o ţintă mult mai uşoară decât cel vaginal.

În anii 1960 s-a demonstrat pentru prima oară ştiinţific faptul că orgasmul clitoridian este mai des experimentat de femei decât cel vaginal. În prezent teoria se confirmă cu studii făcute la scală mai mică. De exemplu, un sondaj al site-ului  hichedmag.com informează că 52% dintre doamne şi domnişoare nu au atins vreodată orgasmul vaginal, iar alte 10% l-au trăit o singură dată. Doar 23% afirmă că îl ating în mod regulat, lucru care confirmă studiul de amploare făcut de Kinsey în anii 60.

Sexologii nu s-au mulţumit însă cu explicaţia faptului că terminaţiile nervoase fac diferenţa dintre atingerea orgasmului clitoridian şi cel vaginal. Aşa că au analizat mai în profunzime fiziologia femeilor care au orgasm vaginal în mod regulat, comparativ cu a celor care nu îl au deloc.

O cercetare interesantă din anul 2008 arată că doamnele şi domnişoarele care se bucură de climax vaginal au un fel de a merge distinct. Prin analize ale modului de a păşi, sexologii le-au identificat în mod corect pe cele care pot avea orgasm vaginal în 80% dintre cazuri. Astfel, în cazul lor, se pare că mişcarea şoldurilor şi lungimea pasului sunt ceva mai ample.

Autorii studiului au argumentat că structura anatomică a unei femei determină predispoziţia ei de a avea orgasm vaginal. Mai precis, cu cât sunt muşchii pelvieni mai puternici şi flexibili, cu atât cresc şansele să ai orgasm vaginal, iar acest lucru se vede şi în felul în care mergi. Aşa se explică şi incidenţa relativă a orgasmului vaginal, de la femeie la femeie, explicaţia numărului de terminaţii nervoase fiind una universală. Muşchii pelvieni sunt corelaţi atât cu abilitatea de a avea orgasm vaginal, cât şi cu aceea de a merge, au conchis cercetătorii. Încă un argument în plus să începi şi tu faimoasele exerciţii Kegel!

În plus, specialiştii mai corelează orgasmul vaginal cu relaţiile de cuplu armonioase, dar şi cu sănătatea mentală, pesemne că orgasmul vaginal depinde şi de factori psihologici, nu doar fizici sau fiziologici.

Lupta dintre orgasmul clitoridian şi cel vaginal… sau dintre Freud şi Kinsey?

Freud a lansat primul ideea că există două tipuri de orgasme, cel vaginal şi cel clitoridian. Potrivit teoriei sale, cele două sunt diferite. Orgasmul clitoridian este o plăcere inferioară, ce reprezintă manifestarea unei sexualităţi imature. Orgasmul vaginal apare ca urmare a atingerii unei maturităţi sexuale şi denotă nişte trăsături feminine accentuate. Mai pe scurt, Freud a promovat ideea că femeile care nu pot avea orgasm vaginal nu sunt suficient de mature şi de feminine.

Freud le-a sfătuit pe soţiile care îşi iubesc bărbaţii să ţintească în timpul sexului către plăcerea vaginală şi să ignore plăcerea clitoridiană, pentru a atinge maturitatea sexuală şi a deveni pe de-a-ntregul femei. Aşa s-a ajuns la concluzia că orgasmul vaginal este superior celui clitoridian, teorie care pare să nu se fi dizolvat, chiar şi după ce Kinsey a combătut-o în anii 60.

Două decenii mai înainte doctorul Alfred Kinsey a interviavat mii de femei şi bărbaţi cu privire la viaţa lor sexuală. Astfel, a remarcat faptul că multe femei nu au orgasm vaginal, aşa cum presupuse Freud. Teoria lui Kinsey fost confirmată în laboratoarele de cercetări în anii 60, atunci când s-a lansat ideea că majoritatea femeilor nu pot atinge orgasmul vaginal, ci doar pe cel clitoridian.

Ideea a coincis la acea vreme şi cu mişcarea feministă. Adeptele mişcării erau indignate că Freud, un singur bărbat, a reuşit să dea peste cap viaţa sexuală a atâtor generaţii de femei şi au militat pentru refacerea reputaţiei orgasmului clitoridian.

Acum femeile se simt confortabil cu orgasmul clitoridian, dar încă sunt în dubii dacă nu cumva cel vaginal este superior. De aceea multe dintre noi vrem cu ardoare să îl experimentăm.

Care este mai bun: orgasmul clitoridian sau cel vaginal?

Mulţi sexologi nici nu se ostenesc să ofere un răspuns, asemănând comparaţia celor două orgasme cu cea dintre vanilie şi ciocolată sau dintre mere şi pere.

Totuşi, între cele două există diferenţe care… pot face diferenţa. Doctorul Trina Read afirmă că orgasmul clitoridian este intens şi de scurtă durată, pentru că îl obţii prin stilmularea unui punct fix. Plăcerea este urmată de o senzaţie de supra stimulare. De aceea, devine sensibil la atingere imediat după încheierea climaxului.

Despre orgasmul vaginal, Read precizează că este perceput ca fiind mai profund, asta pentru că stimularea este mai amplă: vorbim de canalul vaginal, pe care găsim mai multe zone, de sensibilitate diferită, cum ar fi intrarea în vagin (unde sunt cele mai multe terminaţii nervoase), punctul G sau cervixul. Deşi nu este la fel de acut, orgasmul vaginal este însoţit de o stare de relaxare a întregului corp, senzaţie care nu este la fel de puternică în cazul orgasmului clitoridian.

Femeile care experimentează orgasmul vaginal susţin că plăcerea climaxului pare că inundă tot corpul, nu doar organele genitale, ca în cazul orgasmului clitoridian. Sexologii rămân însă de părere că în lupta dintre orgasmul clitoridian şi cel vaginal nu putem vorbi de un învingător şi de un învins. Fiecare femeie are un grad de sensibilitate distinct, aşa că numai ea poate decide pentru ea care dintre cele două este mai bun.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter