Diferenţa între libido crescut şi nimfomanie

De Stela Moisescu, pe Ultimul update Luni, 21 august 2017, 12:07

Dacă faci parte dintre cele care ar face sex în fiecare zi, sigur ţi-ai pus întrebări privind libidoul tău. Mai ales atunci când prietenele tale se plâng că nu ţin pasul cu pofta de sex…
… a partenerului, în timp ce la tine situaţia este opusă.

Nu te grăbi să te cataloghezi nimfomană, căci specialiştii diferenţiază nimfomania de un libido crescut.

Dacă ai un libido mare nu înseamnă că eşti nimfomană

Fiecare femeie trăieşte sexul în mod unic. Aceleaşi săruturi şi atingeri pot excita o femeie mai tare decât pe alta. Aşadar, există diferenţe privind libidoul de la femeie la femeie. De unde ştim când avem de-a face cu un libido mare sau suferim de nimfomanie?

Jeni Chiriac, psiholog şi sexolog consideră că diferenţa dintre un libido mare şi nimfomanie constă în tipul de satisfacţie la care ţintesc cele două fenomene. Libidoul crescut ţinteşte la cea fizică, iar nimfomania la cea psihologică şi emoţională.

Un libido crescut te determina să descarci tensiunea sexuală acumulata. Nu are conotaţii patologice, dar reprezintă o nevoie care este legată de partener, de sentimentele sau fanteziile tale, ce se cer dezamorsate prin sex.

„Nu se poate spune despre o femeie că este nimfomană doar pentru ca are un libido crescut şi fantezii sexuale”, întăreşte specialistul. De îndată ce o femeie schimbă partenerul prea des sau se angajează în numeroase relaţii de scurtă durată, poate fi considerată de unele persoane ca fiind nimfomană, ceea ce este fals!

„Nimfomania este o stare patologică şi se manifestă printr-o excerbare nevrotică a dorinţei sexuale, veşnic în căutarea obsesivă a unor experienţe erotice”, descrie sexologul Jeni Chiriac.

Sper deosebire de libido crescut unde există plăcere fizică, în cazul nimfomaniei putem vorbi chiar de o insatisfacţie sexuală. Foarte rar se întâmplă ca o nimfomană să urce pe culmile plăcerii şi să atingă orgasmul.

Dacă în cazul libidoului crescut contează partenerul cu care se petrece eliberarea sexuală, o femeie nimfomană abordează orice bărbat, nu contează unde şi cum. Iar după episod, de regula nu îşi mai aminteşte cu cine şi ce anume a făcut, simţindu-se mereu frustrată şi nesatisfacută sexual, după spusele specialistului.

Semne că ai un libido mare

Christine Webber, expert în relaţii sexuale şi de cuplu susţine că multe doamne şi domnişoare consideră că au un libido prea mare, dar interesul lor sexual se dovedeşte a fi normal.

Terapeutul Susan Cody afirmă că libidoul unei femei suferă fluctuaţii de-a lungul vieţii, aşa că nu trebuie să te îngrijoreze dacă ai un libido mai mare pentru o perioadă de timp.  Potrivit specialistului, dorinţa de a face sex creşte odată cu experienţa sexuală şi cu descoperirea modalităţilor prin care obţii plăcere. De aceea, ai şanse să atingi apogeul apetitului sexual în jurul vârstei de 30 de ani.

Cum ştii că ai un libido mare? Sexologul Jeni Chiriac consideră că un libido mare ţine de dorinţa sexuală crescută, aşa că simţi nevoia să iniţiezi mai des partidele de sex. De obicei starea nu durează mult timp, dar o  poţi întâlni dacă schimbi partenerul de cuplu, alimentaţia sau treci printr-o perioadă mai stresantă.

După spusele specialistului, stresul te poate determina să te foloseşti de beneficiile plăcerii sexuale pentru a contracara şi a compensa situaţiile stresante. Cu alte cuvinte, trăieşti cu deviza că sexul este cel mai bun medicament.

Un nou partener de cuplu poate stârni reacţii biochimice, astfel că remarci un libido crescut. Sexologul Jeni Chiriac menţionează că mintea potenţează dorinţa sexuală la începutul unei relaţii. De aceea experimentaţi în dormitor şi vă e greu să vă dezlipiţi unul de celălalt.

Odată cu trecerea timpului, ritmul se mai domoleşte şi vă reîntoarceţi la frecvenţa obişnuită cu care faceţi sex determinată de nevoia fiziologică, nu de cea biochimică. Acest lucru nu înseamnă automat că tu vei avea un libido mai mic decât al lui. Situaţia poate fi şi opusă!

Alteori, un libido mare este pricinuit de un anumit tip de alimentaţie şi de un dezechilibru hormonal, cazuri în care un medic specialist poate redresa situaţia.

Semnele nimfomaniei

Nimfomania este cea care ar trebui să te îngrijoreze pentru că ea reprezintă o afecţiune psihologică. Femeile nimfomane au un comportament compulsiv, iar sexul tinde să devină o obsesie.

Tuburările de personalitate şi abuzurile sexuale sunt cauze ale acestei afecţiuni, prin care sexul este golit de moralitate şi cenzură. Astfel că o femeie nimfomană nu analizează consecinţele sexului, având o nevoie incontrolabilă de a face sex. Pe această cale ea doreşte să obţină o validare a propriei persoane, de aceea scopul este unul psihologic, nu fizic.

Există două tulburări de personalitate pe fondul cărora poate să apară nimfomania: instabilitatea afectiv-emoţională şi isteria.

În primul caz femeia dezvoltă o fixaţie, iar aceasta poate fi pentru un bărbat sau pentru ideea de sex în general. În cel de-al doilea caz femeia este posesivă, dar şi dependentă, sexul putând fi o ustensilă a tuburării sale.

Aşadar, multă lume cataloghează în mod eronat femeile cu o sexualitate mai pronunţată decât a altora ca fiind nimfomane. Doar pentru că ai o poftă de sex mai mare decât a iubitului, nu înseamnă că eşti nimfomană şi nici măcar că ai avea un libido prea mare.

Pentru a fi însă împăcată cu libidoul tău analizează întodeauna de unde izvorăşte dorinţa de sex: dintr-o nevoie emoţională sau una fizică? Ai nevoie de părerea unui specialist doar atunci când nu mai contează cel cu care faci sex, ci doar activitatea, iar comportamentul tău sexual afectează alte aspecte din viaţa ta, cum ar fi jobul sau prieteniile.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter