Fericirea… se ia!

De Unica.ro, pe

A fi sau a nu fi fericita face diferenta. Nici macar nu e un act egoist – fericirea ta se propaga si asupra celor din jurul tau! Poti spune orice despre fericire, mai putin ca e un subiect original.
De la Aristotel pana la marile retete ale fericirii, promovate de Oprah, s-au spus, scris si incercat multe. Probabil, chiar daca te-ai apuca sa incerci putin din fiecare, tot nu ti-ar ajunge o viata sa treci prin toate. Desi parem niste experti, avem doar o serie de cunostinte disparate.

Fiecare dintre noi afla la un moment dat de la parinti, din filme, dintr-o revista, ca fericirea e o chestiune individuala, ca sunt trucuri care merg pentru unii, dar sunt nepotrivite pentru altii si ca fiecare trebuie sa isi gaseasca propria sa cale. Acesta este si motivul pentru care, atunci cand iti cauti fericirea, esti deseori in pericol sa fii numit egoist. Insa cercetatorii vin cu vesti bune.

Vina fericirii individuale se risipeste incet-incet, pentru ca fericirea e contagioasa! Ai prieteni fericiti? Emanciparea femeii, capitalismul, cresterea actiunilor conceptului de „self-worth” sufla in panzele fericirii individuale, dar ultimele studii sustin ca secretul fericirii sta in a fi inconjurat de oameni fericiti.

Daca starea de bine e masurata in parametri foarte clari, biologici, care tin de starea de sanatate si alti indicatori fiziologici, fericirea e mai mult generata de felul in care te simti si de relatiile tale.

Studiul, rod al colaborarii dintre Universitatea Medicala Harvard, din Boston, si Universitatea din California, are o serie de concluzii interesante. Cu cat ai mai multi prieteni, cu atat iti cresc sansele de a fi fericita. De ce? Cercetatorii spun ca aceia care sunt inconjurati de oameni fericiti se molipsesc pur si simplu de fericirea celor din jur. Inca si mai incurajator e faptul ca esti influentata nu numai de fericirea prietenilor tai, ci chiar si de fericirea cunostintelor de gradul 3. Deci chiar daca un prieten al prietenului tau e fericit, iti cresc sansele la fericire cu 10%.

Intr-un fel, e de asteptat ca oamenii care au cele mai multe cunostinte sa fie fericiti pentru ca sunt aproape de diversele experientele ale acestora si, evident, au sansa sa cunoasca mai multi oameni fericiti care sa ii inspire. Partea buna e ca se confirma ce spunea scriitorul american R. W. Emerson, ca „fericirea este un parfum pe care nu il poti pulveriza pe cineva fara sa ajunga si pe tine”. Dar ce se intampla de fapt atunci cand esti fericita si, mai ales cum ajungi acolo?

Instructiuni si harta

Fericirea e lega ta de o stare de bine la nivel fizic. Nu prea poti sa atingi Nirvana daca ai o durere de cap, nu? Asa ca primul pas este o stare fiziologica buna – un optim de functionare al organismului si lipsa disconfortului fizic sunt „must have”-uri. Daca ai partea asta acoperita, poti sa treci la urmatorul nivel: o dizpozitie buna. Ea depinde, pe de-o parte, de starea fizica si pe de alta parte de felul in care te raportezi la viata ta zi de zi. Adica, daca esti genul care se ingrijoreaza usor, nu te astepta sa atingi o stare de fericire prea curand.

Daca dispozitia ta e buna, „etajul” urmator este nivelul general de autosatisfactie. Acest nivel masoara cat esti de multumita de tine insati pe o serie de planuri interconectate: de la aspectul fizic la stilul tau si pana la principiile, valorile si interesele tale. Relatiile pe care le ai, locurile pe care le frecventezi, gusturile muzicale sunt factori de care depinde fericirea ta.

Pe un nivel si mai sus se gasesc trebuintele legate de implinirea potentialului personal (fie el si creativ). Aceasta inseamna sa iti descoperi vocatia sau sa simti ca ti-ai gasit menirea pe lume. Evident, la fiecare dintre nivelurile acestea poti atinge fericirea. Depinde de tine cat esti de pretentioasa: unele persoane pot fi fericite si pentru simplul fapt ca se simt bine fizic, in timp ce altele, chiar daca au toate celelalte niveluri satisfacute, sunt nefericite pentru ca isi doresc mai mult dintr-un nivel de mai sus.

Asa ca „a fi fericita” e mai degraba o strategie pe care poti sa alegi sa o construiesti chiar tu, daca mai umbli la asteptari si la conceptia ta despre viata.

Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter