Educă-ţi copiii în spirit ecologic!

De Stela Moisescu, pe

Iată cum îl poţi învăţa pe copilul tău să fie un membru responsabil al planetei şi să respecte toate resursele pe care aceasta le oferă.
Pentru a realiza acest lucru nu e necesar doar să-l scoţi pe copil la iarbă verde şi să-i arăţi frumuseţea naturii.

Dacă îţi doreşti ca cel mic să rămână cu învăţămintele tale pe termen lung, atunci e cazul să-i insufli atitudinea eco friendly, urmărind tehnicile de mai jos.

Învaţă-l să recicleze

Explică-i faptul că reciclarea înseamnă mai puţin consum şi mai puţină poluare. Organizaţi, dacă puteţi, coşuri pentru lucrurile reciclate: plastic, hârtie, sticlă şi metal, arată  suite101.com.

Îi poţi povesti chiar de mic faptul că producţia de hârtie duce la defrişarea pădurilor şi, ulterior, la distrugerea habitatului a diferitelor necuvântătoare. Explică-i pe înţelesul lui faptul că reciclarea hârtiei duce la reducerea cantităţii de material lemnos exploatat.

În loc să arunce hainele şi jucăriile vechi, mergi împreună cu el şi donaţi-le copiilor neajutoraţi. Dacă anumite haine nu mai sunt purtabile, nu ezita să le transformi în materile de şters praful, pe care le poate utiliza chiar şi copilul.

Învaţă-l să caute un scop obiectelor aparent nefolositoare

Dintr-un material aparent nefolositor, fetiţa ta poate confecţiona o rochiţă pentru păpuşa ei.

O cămaşă căreia i s-au rupt doi nasturi poate fi reparată, dacă vei coase nasturii la loc, iar altfel poate avea mai multe utilizări: cei doi nasturi pot servi drept ochii unui animăluţ de pluş „accidentat”, iar materialul poate fi utilizat în scopuri deja amintite.

Învaţă-l să conserve resursele

Arată-i cum poate să conserve apa şi curentul, de exemplu. Îi poţi spune să oprească apa în timp ce se spală pe dinţi sau spală vasele. Încurajează-l să folosească cât mai puţină apă în timpul duşului sau băii.

Totodată, îl poţi învăţa să stingă lumina şi televizorul atunci când iese din cameră, chiar dacă nu lipseşte decât puţin timp.

Învaţă-l să împrumute, înainte de a cumpăra

Încurajează-l pe copilul tău să facă schimb de jucării cu alţi copii, arată associatedcontent.com. Fetiţele pot face schimb de haine pentru păpuşi, iar băieţeii îşi pot împrumuta roboţeii.

Învaţă-l să preţuiască experienţele, nu lucrurile materiale

Studiile arată că cei care au fost răsplătiţi în copilărie cu diferite alimente, precum dulciurile, ajung la maturitate să se refugieze în consumul de mâncare atunci când sunt deprimaţi.

Aşadar, tu poţi să-l educi pe copilul tău altfel! Incurajează-l pe copilul tău cu o plimbare în parc pe  bicicletă sau cu o partidă de fobal, atunci când merită răsplătit.

Copilul valorizează în general ceea ce valorizează şi părintele. De tine depinde să-i insufli copilului tău valorile fundamentale ale traiului în spirit ecologic.

Cheia unei atitudini eco friendly este ca cel mic să nu vadă acest stil ca pe un sacrificiu, ci ca pe o investiţie pe termen lung.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter