Du-ţi copilul la grădiniţă de la 3 ani!

De Stela Moisescu, pe

I-ai propus să meargă la grădiniţă, iar el a ripostat cu lacrimi în ochi? Grădiniţa este primul mediu social în care intră copilul, iar el se teme de faptul că „îl vei lăsa acolo”.
Pentru a face cât mai uşoară trecerea de la căldura căminului la noutatea adusă de grădiniţă, fără să vă înstrăinaţi emoţional, e necesar să parcuri câteva etape de pregătire împreună cu cel mic.

De la ce vârstă este copilul pregătit pentru grădiniţă?

Psihologii recomandă vârsta de trei ani ca fiind cea mai propice pentru a-l înscrie pe cel mic grădiniţă.

„De la vârsta de trei ani copilul începe să se îndepărteze de mamă şi să cerceteze lucrurile din jurul lui, aşa că de la această vârstă cel mic este pregătit pentru mersul la grădiniţă”, detaliază psihologul Andreea Niculescu.

Cum alegi grădiniţa?

Dacă vrei să se acomodeze mai uşor la grădiniţă şi chiar să-i placă acolo, alegeţi împreună grădiniţa. Mulţi părinţi aleg locul respectiv în funcţie de preţuri sau de cât de departe este de casă. Acest lucru nu este în beneficiul copilului.

El este cel care rămâne acolo câteva ore pe zi, aşa că este indicat să-i ceri părerea. Ia-l pe cel mic de mânuţă şi prezintă-i o grădiniţă precum un agent de imobiliare. Desigur, nu vei scoate în evidenţă  renovarea recentă, ci jucăriile frumoase şi pereţii pictaţi cu floricele.

Dacă este posibil, oferă-i o după-amiază în care să mănânce acolo şi să se joace cu ceilalţi copii.

Cum îl  încurajezi să mai vină?

Copii sunt cele mai sincere fiinţe. Îţi va arăta prin gesturi şi prin vorbe ce îi place şi ce nu. Atunci când face o remarcă pozitivă „Mami, uite ce jucărie frumoasă” sau îl vezi pur că se repede către raftul cu jucării, întreabă-l: „Vrei să mai vii şi mâine la grădiniţă să te joci?”.

Este important să-i respecţi părerile şi să vorbeşti cu el ca şi cu „un om mare”. Explică-i faptul că va găsi la grădiniţă în fiecare zi toate acele lucruri care îi plac.

Cum îi înlături orice frică?

Dacă îl vezi încă reticent deşi aţi vizitat mai multe locaţii, poartă o discuţie „serioasă” cu el.

Spune-i ceva de genul: „Înţeleg că nu-ţi place prea tare la grădiniţă, dar eu trebuie să merg la serviciu şi nu am cum să te las singur”.

Dacă este cazul, explică-i şi faptul că de la serviciu primeşti bani cu care îţi permiţi să-i cumperi dulciuri, ghetuţe şi orice îi mai place lui în mod deosebit.

„Deşi nu va înţelege în mod exact toate datele problemei, copilul va conştientiza reacţia emoţională a mamei.  Va  realiza faptul că mama lui nu-l trimite la grădiniţă ca să-l pedepsească sau să-l abandoneze, ci pentru binele lui!”, explică psihologul.

Cum să rămâneţi la fel de apropiaţi?

Ai reuşit să-l convingi să meargă la grădiniţă şi ai terminat cu „munca de lămurire”. Chiar dacă pe moment este linişte, lucrurile nu sunt bătute în cuie.

În momentul în care l-ai lăsat singur la grădiniţă, legătura dintre voi este ameninţată, în ochii lui. Pentru a o reface, e necesar să petreci timpul cu el,  atunci când îl aduci acasă de la grădiniţă.

Întreabă-l ce a făcut acolo, ce lucruri noi a învăţat, cum s-a jucat cu ceailalţi copii şi ce au mâncat la prânz. Exprimă-ţi uimirea, bucuria, compasiunea în funcţie de tot ce îţi povesteşte. Arată-i că-ţi pasă de ce se petrece la grădiniţă, chiar dacă tu n ueşti acolo cu el.

Totodată, spune-i  de fiecare dată când îl laşi la grădiniţă că vei veni să îl iei acasă şi niciodată nu-l vei lăsa acolo după ora de… sau peste noapte.

Astfel, el capătă încredere în tine şi învaţă să se bucure de experienţele de la grădiniţă fără reţineri!

Comentează acest subiect pe forum.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter