Implică-ţi copilul în treburile casnice!

De Lumea Femeilor, pe

În dezvoltarea copilului, experienţele practice au importanţa lor. Iată cum poate fi învăţat puiul tău să participe la treburile casnice

Ca o joacă – între 2 şi 7 ani

Jocul este una din activităţile esenţiale ale copilului. Când se joacă, de fapt el „munceşte”, experimentează, reproduce tot ceea ce vede la adulţi. Cu alte cuvinte, el îşi dezvoltă personalitatea şi se adaptează, totodată, la mediu. Această adaptare evoluează în funcţie de etapele de dezvoltare firească a copilului.

După ce împlineşte 2 ani, începe să fie interesat de ceea ce fac adulţii – fie că e vorba de bucătărie, de treburile casnice sau de bricolaj – şi învaţă stând pe lângă adulţi. Din păcate, mulţi părinţi, atunci când au treabă, preferă să-şi trimită copilul în camera lui ca să nu-i încurce sau să nu-i agaseze cu întrebările. Ei greşesc de două ori.

Odată, pentru că micuţul se simte respins şi pus la colţ ca şi cum ar fi făcut ceva rău. Pe de altă parte, exclus de la activităţile practice, el este împins să trăiască într-o lume imaginată de el. Un astfel de copil va fi neîncrezător în sine, stângaci şi se va adapta mai greu.Strategie: ţine-l pe lângă tine în timp ce faci treabă
Între 2 şi 7 ani, copilul foloseşte mult imaginaţia, construind „scenarii” în care el este personajul principal.

El va reproduce în jocul său ceea ce vede că fac adulţii. Aşadar, îl poţi învăţa să facă anumite treburi, dar numai în joacă.

Urmând un exemplu – între 7 şi 11 ani

În această perioadă de dezvoltare, copilul învaţă ce înseamnă regulile şi mai ales încearcă să le pună în aplicare cum poate el mai bine. Pentru asta, cel mai eficient mijloc pe care-l are la îndemână este să urmeze exemplul părinţilor. De altfel, copiii imită cu uşurinţă comportamentul adulţilor.

Prin urmare, în zadar i se cere copilului să-şi spele farfuria după ce termină de mâncat, dacă adulţii din casă nu fac acest lucru în mod constant. Regulile care se stabilesc în familie trebuie respectate de toţi. Desigur, nu trebuie pierdut din vedere faptul că jocul continuă să fie procuparea principală şi la această vârstă.

Jucându-se cu fraţii, surorile sau cu prietenii, copilul nu doar se amuză, ci învaţă multe lucruri noi. Cu alte cuvinte, părinţii trebuie să folosească jocul pentru a-i învăţa să facă anumite treburi casnice, specifice vârstei lui: să-şi pună lucrurile la locul lor, să-şi păstreze camera curată, să ude florile, să şteargă praful.

În felul acesta, învaţă să-şi asume responsabilităţi şi să se simtă important. Chiar dacă greşesc şi sparg câte ceva în timp ce „muncesc”, ei trebuie încurajaţi să continue. Un copil neinhibat va creşte încrezător în sine, îndemânatic, creativ şi va reuşi mai târziu să se descurce bine în viaţă.

Strategie: fii corectă

Concordanţă între vorbă şi faptă. Asta trebuie să vadă copilul la părinţii lui. Un comportament pozitiv din partea ta generează comportament pozitiv şi la copil. Nu degeaba se spune: „Face şi copilul ce-a văzut acasă”.

Respectând regula – după 11 ani

Aşa cum susţin specialiştii, pe toată durata dezvoltării, gândirea copilului trece prin etape succesive de organizare. După vârsta de 11 ani, el atinge nivelul gândirii logice. Copilul a acumulat deja o serie de experienţe şi cunoştinţe, care-l individualizează ca persoană printre alţii.

Începând din acest stadiu, este capabil să aplice corect regulile învăţate, devenind mai disciplinat. Desigur, copiii continuă să se joace chiar şi când fac diverse treburi casnice. Aranjatul mesei, udatul grădinii, spălatul maşinii alături de părinţi pot fi şi momente distractive atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Însă aceste activităţi ale lor se apropie din ce în ce mai mult de caracteristicile a ceea ce numim „muncă”. Practic, de la această vârstă se face tranziţia de la joc la munca adevărată.

Pentru copil este o perioadă foarte importantă, în care se stabileşte comunicarea cu lumea adulţilor. Dacă părinţii sunt alături de copil şi-l susţin în tot ce face, acesta se va dezvolta normal, va învăţa să aplice corect regulile, ceea ce-l va ajuta să se integreze uşor în societate. Un copil care este mereu încurajat îi va percepe pe adulţi ca pe nişte prieteni care îl vor ajuta să-şi rezolve problemele.

Toată lumea reacţionează mai bine la cuvinte pozitive. De aceea, în loc să proferezi ordine sau interdicţii la tot pasul („Fă aşa! Nu ai voie să…!”), sugerează-i copilului ce are de făcut sau cum să procedeze. Şi, atenţie la ton!

Strategie: regulile sunt pentru toţi

Copiii nu vor respecta niciodată reguli pe care cei apropiaţi le încalcă în mod frecvent. La această vârstă, copilul poate să-şi asume multe responsabilităţi în ceea ce priveşte treburile casnice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter