Copiii şi drumul independenţei

De Stela Moisescu, pe

Dacă îi laşi prea multă libertate, copilul va creşte confuz şi nu va lua, poate, cele mai bune decizii. În schimb, prea multă dădăceală, nu-l va învăţă să se descurce singur.
Care este atunci calea prin care poţi creşte un copil independent, motivat şi responsabil?

Independenţa copilului se construieşte treptat, susţin specialiştii.

Copilul trebuie pus faţă în faţă cu tot felul de situaţii care necesită luarea unor decizii, îndeplinirea unor scopuri şi asumarea unor consecinţe.

Nu lăsa anii de şcoală să-l suprindă pe prichindel tău nepregătit. Independenţa este o calitate care se şlefuieşte înainte de şcoală şi care, odată dobândită, îi oferă copilului încrederea de care are nevoie în forţele proprii.

Oferă-i opţiuni şi lasă-l pe el să aleagă

Când îl duci la grădiniţă întrebă-l în ce doreşte să se îmbrace, tricoul verde sau cel portocaliu. Explică-i ce avantaje are fiecare alegere şi pune-l să aleagă. În acest fel copilul învaţă că viaţa este compusă din variante, iar el are dreptul de a alege.

Oferă-i explicaţii pas cu pas

Atunci când îl înveţi ceva nou, nu te grăbi şi testează-l pentru a vedea dacă a înţeles. Oferă-i explicaţii în legătură cu cele mai insignifiante detalii. Arată-i pe îndelete, nu în grabă, cum se leagă şireturile. Învaţă-l pas cu pas cum se leagă: întâi faci un nod, mai apoi faci funda. Data viitoare când se încalţă lasă-l pe el să încerce.

Copiii învaţă să se descurce singuri doar exersând

Unii părinţi, din lipsă de timp sau prea multă protecţie, aleg să facă totul pentru copiii lor şi se pun în necunoştinţa faptului că cel mic este deja capabil să îndeplinească anumite sarcini, dacă i se dă ocazia.

Acest tip de comportament al părintelui micşorează şansele ca cel mic să înveţe să se descurce singur.

Dacă i-ai explicat cum se leagă şireturile, dimineaţa nu prelua tu sarcina de a i le lega, indiferent cât de incet se mişcă cel mic şi din a câta încercare îi iese.

Dacă îl vezi că se poticneşte, nu interveni până nu-ţi cere el ajutorul. Dacă a legat greşit şireturile explică-i acest lucru şi dezleagă-le. Întrebă-l dacă vrea să mai încerce o dată.

Ştiu că în tot acest timp întârzii la muncă, dar este recomandat ca micuţul să exerseze şi să preia frâiele unor sarcini de îngrijire elementară.

Atunci când treci de această etapă a învăţării, îi poţi lăsa mai multă libertate. Poţi părăsi, de exemplu, baia în timp ce el se spală pe dinţi. Spionează-l şi vezi cum se descurcă.

Un copil devine tot mai încrezător în abilităţile sale cu cât învaţă mai multe lucruri despre cum să-şi poarte singur de grijă. Iar un copil încrezător devine şi un copil independent.

Libertatea şi independenţa trebuie inspirate copilului împreună cu simţul responsabilităţii, nu cel al răzvrătirii.

Capcanele responsabilităţii

Copilul trebuie să înveţe faptul că uneori neîndeplinirea unor sarcini aduce consecinţe. Dacă, de exemplu, nu termină o temă la timp, vei fii tentată să o faci tu în locul lui.

Pentru a-i insufla, însă, un simţ al responsabilităţii, e indicat să fii consecventă în educarea copilului. Dacă-l salvezi din situaţiile limită, nu-l educi pe termen lung.  

Pentru a se organiza mai bine, învaţă-l să facă o listă cu toate temele şi sarcinile pe care le are de îndeplinit într-o zi. La început poţi face tu lista pentru el şi îl poţi pune, la îndeplinirea unei sarcini, să o taie de pe listă.  Mai târziu, lasă-l să realizeze singur lista.

În acest fel, cel mic devine independent, dar şi responsabil, iar riscul de a nu se descurca singur, sau, la polul opus, de a profita negativ de libertatea oferită se reduce, susţine indiaparenting.com.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter