Ce-l înveţi involuntar pe copil într-o zi

De Stela Moisescu, pe

La sfârşitul zilei te simţi extenuată şi îţi spui că nu eşti o mamă suficient de bună pentru cel mic? Opreşte-te pentru o secundă, căci micuţul a învaţat de la tine, într-o singură zi, …
… o mulţime de lucruri noi şi utile. Nu ai idee încă la ce mă refer?

Iată ce-l înveţi pe copilul tău în mod involuntar, pe parcursul unei singure zile.

Îl înveţi că poate să depindă de tine

De fiecare dată când îi domoleşti plânsul cu biberonul, cu un scutec curat sau cu o îmbrăţişare el învaţă că poate avea încredere în tine şi se poate baza pe ajutorul tău. Chiar şi când îl pui în pătuţ să doarmă el capătă şi mai multă încredere, iar stima sa de sine creşte.

Îl înveţi că poate să depindă şi de el însuşi

În loc să năvăleşti în camera copilului în toiul nopţii, atunci când acesta este agitat, aştepţi câteva secunde. Liniştea se reinstalează. Probabil că şi-a găsit degeţelul sau o poziţie mai confortabilă în pătuţ şi a adormit la loc, fără să-i sari tu în ajutor. Astfel, fără să te ridici din pat, l-ai învăţat pe micuţ că poate să se îngrijească şi singur din când în când.

Şi tu ai învăţat ceva: câteodată a fi un părinte bun înseamnă să faci mai puţine, nu mai multe lucruri pentru micuţ. Aceeaşi abordare merită încercată atunci când copilul învaţă o nouă mişcare, de exemplu atunci când se întinde după o jucărie. Dacă îl laşi câteva secunde să se apropie singur de jucărie, îl provoci să înveţe.

Îl înveţi că viaţa este repetitivă şi îi dezvolţi puterea de anticipare

Îi schimbi scutecul când se trezeşte şi îl hrăneşti cu biberonul. Dacă urmezi aceeaşi paşi în îngrijirea micuţului zi de zi, îl înveţi pe acesta că existenţa sa este previzibilă şi stabilă. Prin ritualuri zilnice, îl ajuţi pe copil să anticipeze o anumită acţiune şi să o aştepte cu nerăbdare.

Îl înveţi ce este controlul motor

Dacă îl ridici de jos pe copilaşul tău, pentru a-l aşeza în cărucior sau pentru a-l ţine în braţe, fără să realizezi, îi stimulezi dezvoltarea sistemului vestibular, cel care are funcţia de reglare a echilibrului. Astfel bebeluşul tău învaţă să se coordoneze.

Îl înveţi să-şi dezvolte abilităţile verbale

L-ai strigat pe micuţ pe nume atunci când l-ai luat în braţe, i-ai spus cum se numesc legumele pe care le-ai luat de la supermarket? Atunci i-ai dezvoltat limbajul. În dezvoltarea sa verbală, copilul întâi îşi însuşeşte tonul şi ritmul cuvintelor pe care le rosteşti. Poţi vorbi despre orice cu bebeluşul, nu doar despre subiecte copilăroase povestite cu un limbaj accesibil.

Chiar şi atunci când îi citeşti un articol de ziar sau îi spui cum ţi-a mers în ziua care s-a încheiat, îl ajuţi să-şi dezvolte limbajul.

Îl înveţi să socializeze

Atunci când te joci cu copilul tău şi îi aştepţi reacţia, după care continui activitatea şi tot aşa, îl înveţi de fapt cum se petrecere o interacţiune socială: prin stimul şi răspuns. Micuţul învaţă despre feedback într-o fază incipientă. Orice interacţiune simplă, repetitivă şi reciprocă îi dezvoltă copilului abilitatea de interacţiona social.

Îl înveţi să facă anumite conexiuni

În timp ce găteşti îi dai micuţului o lingură şi un vas cu care să se joace sau continui baia micuţului cu stoicism chiar dacă acesta varsă apa pe jos, în joacă. De fapt, i-ai pus la dispoziţie copilului multe contexte de a învăţa.

La începutul vieţii cea mai bogată experienţă de joacă este cea neprogramată şi necentrată pe folosirea unui tip de jucărie.

De exemplu, atunci când se joacă cu vasul şi lingura el învaţă să facă diverse conexiuni: „lingura întră în vas?”, „Cât de tare trebuie să lovesc lingura de vas pentru a face zgomot?”, „Cât de mult zgomot trebuie să fac pentru ca mama să-mi ia jucăriile din mână?”. Dacă acesta scapă vasul din mână, va învăţa ce anume a determinat „accidentul” şi va evita să repete mişcarea.

Îl înveţi că sentimentele lui contează

Îl gâdili pe copilul tău şi chicoteşte. Continui să-l gâdili, se încruntă ori se foieşte şi te opreşti. În acel moment îi arăţi micuţului că îi percepi stările şi ţii cont de ele. Faptul că bebeluşul nu vorbeşte, te obligă pe tine să-i interpretezi corect gesturile ori expresiile faciale. Dacă îi arăţi că-l înţelegi, faci şi mai trainică legătura voastră emoţională şi îi sporeşti eforturile de a comunica cu tine.

Îl înveţi că în jurul lui este o întreagă lume de explorat

Chit că l-ai dus în parc, în vizită la rude sau la bancă, pentru el experienţele sunt adevărate aventuri, chiar dacă tu le vezi drept banalităţi ale vieţii de zi cu zi. La o vârstă fragedă bebeluşii nu au memorie de lungă durată, aşa că fiecare vizită în parc va fi la fel de aventuroasă pentru ei.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter