Ce faci când ai un soț ”mână-spartă” ?

De Elena S. , pe

De obicei, femeile sunt mai cheltuitoare. Dar, uneori, se întâmpla ca și barbații sa fie „mână-sparta”. Află de la specialistul nostru cum sa salvezi bugetul familiei într-o astfel de situație.
Psihologul Cristina Ion- Radulescu observa ca apar „probleme mari în cuplu atunci când soţul cheltuieşte compulsiv, bea sau este dependent de jocuri de noroc”. În acest caz, trebuie revazut bugetul familiei şi facut un plan de avarie. Specialistul spune ca „shoppingul compulsiv este o trasatura specifica femeilor, dar poate aparea şi la barbaţi. Şi aceasta problema se trateaza la psiholog prin identificarea nevoilor neîndeplinite pe care cel în cauza încearca sa le satisfaca prin cumpararea unor lucruri de care nu are neaparata nevoie”.
Ţine socoteala
Ar fi bine sa va notaţi toate cheltuielile pe care le faceţi. Astfel, puteţi vedea amândoi pe ce se duc banii şi daca exista anumite lucruri la care puteţi renunţa. De exemplu, poate nu aţi realizat cât de mulţi bani daţi pe cafeaua cumparata la serviciu. Aţi putea gasi soluţia de a lua de acasa sau a cumpara un filtru sa o preparaţi chiar voi. Vedeţi şi daca anumite unelte pe care le cumpara el sunt cu adevarat utile. Este bine sa ai o bormaşina, dar înca un model? Ori mai multe scule de pescuit? Ţine cont şi de faptul ca, daca îl convingi pe el sa faca asta, va trebui sa dai şi tu exemplu şi sa renunţi la ideea de a cumpara înca o pereche de pantofi.
Arata-i şi ca nu crezi ca, daca faceţi economii, renunţaţi la placerea de a va trai viaţa. Se pot gasi nenumarate variante de a va face o placere, dar de a nu ajunge sa îţi faci datorii. Daca vei cauta, poţi gasi vacanţe ieftine, obiecte la promoţie, poţi cumpara cupoane care îţi ofera o cina ieftina în oraş sau un abonament la sala la jumatate de preţ.
Plăteşte cash
Daca are tendinţa de a cheltui compulsiv, o soluţie ar fi sa foloseasca doar bani cash. S-a constatat ca oamenii cheltuiesc în medie cu 28% mai puţin atunci când folosesc aceasta metoda de plata. Atunci când utilizezi cardul nu realizezi cu adevarat suma şi poţi risipi mai mult. În plus, daca este vorba de card de credit, tentaţia este şi mai mare pentru ca ai la dispoziţie mai mulţi bani pe care însa va trebui sa-i dai înapoi cu dobânda.
În cazul în care el cumpara lucruri scumpe pentru a-ţi menţine un anumit statut în faţa prietenilor, vorbeşte cu el despre asta. Vedeţi ce este cu adevarat important pentru voi. Daca un anumit aspect îi ofera o poziţie prin care poate câştiga mai mult, atunci este vorba de o investiţie. Dar, daca nu vrea decât sa impresioneze şi este un mod de „a fi în pas cu lumea”, efortul nu are sens. Dovedeşte-i ca tu îl preţuieşti şi ca nu are nevoie sa caute aprobarea unor oameni superficiali.
Bugetul, stabilit împreună
„E bine sa învațați sa va faceți bugetul împreuna, astfel încât sa știți foarte clar dinainte pe ce veți da banii. Sigur, exista și situații în care nu te poți ține de plan, dar acestea trebuie sa fie excepții. Daca tot nu funcționeaza, și soțul tau este risipitor ori naiv (în situația în care se lasa pacalit de tot felul de comercianți/ escroci), atunci convinge-l ca este mai bine sa ții tu banii. Lasa-i și lui o suma pe care s-o gestioneze cum crede de cuviința și care sa fie de natura sa îi salveze egoul de sentimentul de inutilitate sau de umilire. În rest, tu te vei ocupa de plațile importante, de strictul necesar și vei pune, pe cât posibil, și ceva deoparte. Daca nu este de acord, cauta sa afli de ce.
Este posibil sa aiba o dependența, cum ar fi cea de jocuri de noroc sau de alcool. În acest caz, trebuie sa îl determini sa caute ajutor de specialitate. Oricare ar fi situația, este bine sa comunicați în permanența despre ce trebuie achitat prioritar, despre ce e necesar și despre care sunt cheltuielile inutile pe care ar fi bine sa le evitați.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter